Αποφασισμένος να μην αφήσει το ξενοδοχείο Ξενία να παραμείνει κατάλυμα ναρκομανών, όπως είναι τώρα, και να μετατραπεί σε ένα τουριστικό μουσείο που θα αναδείξει την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του εμφανίζεται ο Δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Στην καταγραφή την οποία ξεκινήσαμε απ\’ την 1η του χρόνου είδαμε ότι υπάρχουν κάποιοι χώροι οι οποίοι για μας είναι και αναξιοποίητοι και εγκαταλελειμμένοι και η κατάσταση που βρίσκονται δεν τιμά κανένα.

Όπως το Ξενία στον Καρτερό και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να τον αναδείξουμε» ανέφερε ο δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης,

«Έτσι επιβάλλεται από την πολιτεία και τα αρμόδια όργανα να το προστατεύσει και να μην το αφήσει να γκρεμιστεί γιατί θα πρέπει ν\’ αποδοθούν ποινικές ευθύνες»

Εν τω μεταξύ το πάλαι ποτέ πολυσύχναστο ξενοδοχείο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο, ύστερα από εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων.

Για την ιστορία

Το Ξενία βρίσκεται στον Καρτερό Ηρακλείου ύστερα από μισόν αιώνα ζωής (χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του \’60) έχει αρχίσει να εμφανίζει σημάδια γήρατος και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται ως κακή από το Συμβούλιο. Αποτελεί, ακόμα και σε αυτήν την κατάσταση πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του.

Για το λόγο αυτό πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα συντήρησης καθώς μπορεί να μην φιλοξενεί τουρίστες και επισκέπτες ωστόσο η αξιοποίησή του αποτελεί διαφήμιση για όλη τη Χερσόνησο.

Ο χαρακτηρισμός του ως μνημείο αποτελεί το πρώτο βήμα για την φροντίδα και αξιοποίησή του.

Έτοιμη η μελέτη για την αξιοποίησή του.

Ένα μήνα  μετά την αναγόρευσή του ως μνημείο, υπάρχει ήδη η μελέτη για τη στατική επάρκεια του κτιρίου του αντιδημάρχου Πολεοδομίας, μηχανικού, Μανόλη Βασιλάκη, ενώ στα χέρια της Δημοτικής Αρχής της Χερσονήσου βρίσκονται τα σχέδια της πλήρης σειράς Ξενία της εποχής του \’62 που είχε γίνει επί Κωνσταντινίδη και τα έχει ο ΕΟΤ.

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το  Ξενία έχει προσελκύσει τον καθηγητή του Πολυτεχνείου του Μονάχου, κ. Φτενάκη, ο οποίος στο πλαίσιο των διπλωματικών εργασιών έχει αναθέσει σε μία φοιτήτριά του να καταγράψει και να προτείνει τρόπους αναστύλωσης και διάσωσης του συγκεκριμένου μνημείου.

«Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τον κ. Φτενάκη, ο οποίος είναι και συντοπίτης μας, και περιμένει να του κάνω την πρότασή μου. Είναι πρόθυμος να έρθει να υποστηρίξει την ομάδα φοιτητών», ανέφερε ο κ. Δοξαστάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook