Την ανάγκη συντονισμού των δράσεων για την αναβάθμιση της τοπικής ανάπτυξης στην Αθήνα αλλά και τις άλλες πόλεις της χώρας επεσήμαναν οι ομιλητές από το βήμα εκδήλωσης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ), ο πρόεδρος του οποίου Κ.Μίχαλος υποστήριξε πως «όσο καθυστερούν οι παρεμβάσεις, τα λουκέτα θα πληθαίνουν».

Ο Κ.Μίχαλος, που εξελέγη το Σάββατο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ανέφερε με έμφαση ότι: «όσο καθυστερούν οι παρεμβάσεις, τα λουκέτα θα πληθαίνουν, άνθρωποι θα μένουν χωρίς δουλειά, το κράτος θα χάνει έσοδα και θα δημιουργούνται κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών».

Ο Κ.Μίχαλος επανέλαβε τη θέση του για ρύθμιση της διεξαγωγής διαδηλώσεων στο κέντρο: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η δημοκρατία δεν απειλείται από την ύπαρξη κανόνων, αλλά από την ανυπαρξία ή τη διαρκή παραβίασή τους. Και να αντιμετωπίσουμε με ωριμότητα, ένα θέμα που όλες οι άλλες χώρες έχουν λύσει εδώ και χρόνια».

Επίσης υπογράμμισε την σημασία μιας καλύτερης σχέσης μεταξύ του ύψους των δημοτικών τελών και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και σημείωσε την ανάγκη να προχωρήσουν ταχύτερα μια σειρά από μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια, που θα αλλάξουν τη μορφή του λεκανοπεδίου, με παρεμβάσεις όπως η αξιοποίηση του Ελληνικού, η ανάπλαση του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η αξιοποίηση της έκτασης στο Δέλτα Φαλήρου, ως σημαντική στην προσπάθεια αναζωογόνησης ολόκληρων περιοχών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής Ι.Ρέτσος ζητάει συντονισμό δράσεων και σημείωσε πως «ακριβώς επειδή η πολιτεία δεν κατάφερε τόσα χρόνια να μας εγγυηθεί ότι δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε, ούτε και έκανε τα δέοντα για να μην φτάσουμε, οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, όλοι μαζί, ενωμένοι και συντεταγμένα οι επιχειρηματίες, οι πολίτες και οι εξειδικευμένοι επιστήμονες».

«Οι πολλές, διαφορετικές και αποσπασματικές πρωτοβουλίες δεν μπορούν ούτε να κινήσουν το άρμα προς την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθεί, ούτε είναι σε θέση να ασκήσουν τις πιέσεις που πρέπει να ασκηθούν προς τους αρμόδιους -και υπεύθυνους- της κατάστασης» είπε ο Ι.Ρέτσος.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Π.Καρέλλας πρότεινε τη σύσταση ειδικού φορέα, με νομοθετική ρύθμιση, ο οποίος θα διαχειρίζεται το κέντρο, «υπεύθυνου για όλα, με συγκεκριμένη θητεία και οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια. Ο φορέας αυτός θα λειτουργεί σαν μια ομάδα διαχείρισης των κρίσεων, αυτοτελώς, απαλλαγμένος από τη "γάγγραινα" των συναρμοδιοτήτων. Στον φορέα αυτό θεωρώ αυτονόητη τη συμμετοχή, με κριτήρια, κοινωνικών και επαγγελματικών οργανώσεων».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς Μ.Πανέττας ανέφερε ότι έχει καταθέσει πρόταση στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου, από το 2009, εισάγοντας για πρώτη φορά την έννοια του «open mall» ενώ τόνισε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα από τους αρμόδιους τότε η υγιής ιδιωτική πρωτοβουλία θα αναλάβει σε τοπικό επίπεδο δράση. «Θα παραμερίσει το Κράτος και τον Δήμο, με ότι αυτό συνεπάγεται, και θα αναλάβει από μόνη της την λειτουργία της. Την διαχείρισή της, την προβολή της, ακόμα και την φύλαξη και την καθαριότητά της» είπε.

 

in.gr