Το 2016, σε 36 μήνες μετά από την έγκριση των τεχνοοικονομικών μελετών, που θα είναι έτοιμες στο τέλος του έτους, αναμένεται ότι θα αποπερατωθεί το έργο της πόντισης του υποθαλάσσιου καλωδίου, το οποίο θα συνδέει ενεργειακά το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, σύμφωνα με τον διοικητικό σύμβουλο της ΔΕΗ - Quantum Energy Γιώργο Κίλλα.

Η ΔΕΗ Quantum Energy έχει αναλάβει την εξασφάλιση της πλήρους χρηματοδότησης του έργου είπε ο κ. Κίλλας, ο οποίος μιλούσε σε σεμινάριο στην Λευκωσία για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Κίλλας χαρακτήρισε το έργο «τεχνική και πολιτική πρόκληση ιστορικής σημασίας για το μέλλον του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και της ΕΕ» και επεσήμανε ότι θα σημάνει το τέλος της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, θα εξασφαλίσει ενεργειακή ασφάλεια για το Ισραήλ και η Ελλάδα θα αποκτήσει μια επιχειρησιακή ευελιξία στη διαχείριση της ενέργειας.

Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Γεώργιος Παπαρσένος ανέφερε ότι η δημιουργία αγωγού ή τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο για τη μεταφορά φυσικού αερίου δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και πολιτικό θέμα και έχει να κάνει με την ενεργειακή ασφάλεια.

Η ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου), ανέφερε, έχει κάνει προκαταρκτικές μελέτες σκοπιμότητας όσον αφορά τις δύο διαφορετικές λύσεις και θεωρεί ότι είναι εφικτές από τεχνικής και οικονομικής άποψης.

Ο κ. Παπαρσένος, αφού σημείωσε ότι ο ΔΕΣΦΑ βρίσκεται σε πορεία ιδιωτικοποίησής, αναφέρθηκε στα διάφορα έργα, στα οποία συμμετέχει, και ιδιαίτερα στην αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, στο Σαρωνικό.