Συνολικά 17 συνανθρώπους μας εντόπισε μέσω Διαδικτύου κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2011 το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οι οποίοι είχαν δηλώσει πρόθεση αυτοκτονίας.

Από αυτούς οι πέντε ήταν ανήλικοι και οι δύο αλλοδαποί, ενώ, σύμφωνα με τις Αρχές, όλοι τους ήταν χρήστες του Ίντερνετ, σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, εικονικών δωματίων (chat room) και διαδικτυακών παιχνιδιών, όπου μέσω αυτών εξέφραζαν την πρόθεσή τους, με διάφορους τρόπους, να αυτοκτονήσουν, γνωστοποιώντας την επιθυμία τους αυτή καθώς και μηνύματα απόγνωσης σε δημόσια θέα.

Για την έρευνα και τελική διάσωσή τους, σημαντικός ήταν και ο ρόλος των χρηστών του Ίντερνετ, από τη χώρα μας, οι οποίοι ενημέρωναν, μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για τα μηνύματα απόγνωσης που εντόπιζαν στο Διαδίκτυο, τα οποία στη συνέχεια διερευνούνταν ψηφιακά και σχηματιζόταν δικογραφία, η οποία προωθούνταν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να δοθούν σχετικές παραγγελίες προς τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις κλήθηκαν ψυχολόγοι από το «Χαμόγελο του Παιδιού» και την Μ.Κ.Ο. «Κλίμακα», με σκοπό να διερευνήσουν επιστημονικά τα μηνύματα απόγνωσης και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά περίπτωση.

Η αμεσότητα στη ψηφιακή διερεύνηση των περιπτώσεων είχε σαν αποτέλεσμα τον εντοπισμό δύο (2) ατόμων, τα οποία διασώθηκαν, μετά από κίνδυνο της ζωής τους και τα οποία νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομεία, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της υγείας τους.

Συνολικά από το έτος 2006 μέχρι σήμερα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αποτρέψει από πρόθεση αυτοκτονίας 160 άτομα.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook