Εξαιρετικά υψηλές πλέον θεωρούνται οι πιθανότητες χρεοκοπίας για μία ακόμη φορά για την Ελλάδα και ενόψει εκλογών τον επόμενο μήνα, οι αναλυτές έχουν αρχίσει να επαναφέρουν τα αρνητικά σενάρια και να θέτουν στο επίκεντρο τη χώρα μας υπό τοβ φόβο του εκτροχιασμού.

Ήδη τις ανησυχίες εντείνουν οι φήμες ότι οι πιστωτές που κατέχουν ομόλογα που διέπονται υπό ξένο δίκαιο δεν είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, η άρνηση των ομολογιούχων να συμμετάσχουν, φέρνει τη μια μετά την άλλη παράταση για την κατάθεση προσφοράς. Μετά την αρχική παράταση που είχε δοθεί για τις 4 Απριλίου, χθες ανακοινώθηκε νέα παράταση για ορισμένους κατόχους XS ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου έως τις 18 Απριλίου. Aφορά τους ομολογιούχους, όπου υπήρξε αναβολή των γενικών συνελεύσεων για τη λήψη απόφασης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι περίπου 20 από τις 36 περιπτώσεις εμφανίζονται να μπλοκάρουν τη διαδικασία αναδιάρθρωσης. Το σύνολο των ομολόγων υπό ξένο δίκαιο ανέρχεται σε 26,8 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 15,3 δισ. δολ. εμφανίζονται ενταγμένα στο PSI. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 11,5 δισ. δολ, βρίσκονται σχεδόν \”παγωμένα\”, εκ των οποίων τα 450 εκατ. ευρώ (FRN) λήγουν στις 15 Μαΐου. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει περίοδος χάριτος 30 ημερών, υπάρχουν φόβοι ότι η Ελλάδα μπορεί να κηρύξει στάση πληρωμών, με την υπόθεση να παραπέμπεται στη δικαιοσύνη.

Θεωρητικά, η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει το ομόλογο, αλλά μία τέτοια κίνηση θα προκαλούσε ερωτήματα σχετικά με τη μεταχείριση που έχουν οι ιδιώτες πιστωτές. Ακόμη η Ελλάδα θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με αυτούς τους πιστωτές ώστε να βρεθεί μία μέση λύση, αλλά αυτό και πάλι φαίνεται απίθανο, σύμφωνα με τους αναλυτές. Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι δεν θα πληρώσει ομόλογα που λήγουν…..

Αν στο τοπίο αυτό συμπεριλάβουμε και τα προβλήματα πολιτικής φύσεως που επικρατούν στην Ελλάδα, ενόψει μάλιστα και των εκλογών, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει κάποια ρύθμιση της τελυταίας στιγμής που να μπορεί να ξεμπλέξει το κουβάρι αναφέρουν οι αναλυτές. Ήδη μάλιστα, αναφέρεται ότι ο χρόνος διάλυσης της Βουλής θα είναι την επόμενη εβδομάδα.

Αυτές οι εξελίξεις συνθέτουν ένα περίεργο μείγμα αβεβαιότητας, όταν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι δεν θα υπάρξει πιθανότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ήδη έχουν επανέλθει τα σενάρια να παραμείνει ο Λουκάς Παπαδήμος επικεφαλής μίας κοινοβουλευτικής συμμαχίας των μεγάλων κομμάτων, με αντιπρόεδρο τον Αντώνη Σαμαρά.

Αν και αυτό μπορεί να είναι το καλύτερο σενάριο για τους επενδυτές, υπάρχουν κίνδυνοι οι φορολογούμενοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο σκληρά μέτρα λιτότητας, να προκαλέσουν σοβαρή πολιτική αστάθεια.

bankingnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook