Νέο φως πέφτει στις θεωρίες θανάτου του Ιταλού ζωγράφου το 1610… Και τι δεν έχει ειπωθεί για τον… μυστηριώδη θάνατο του Ιταλού ζωγράφου Caravaggio: ότι δηλητηριάστηκε από αναθυμιάσεις από τις ελαιομπογιές με τις οποίες ζωγράφιζε, ότι αρρώστησε βαριά από ελονοσία ότι έμπλεξες βίαιο καυγά… Ωστόσο, περισσότερα από 400 χρόνια μετά τον θάνατο του Caravaggio, το 1610, ένας Ιταλός καθηγητής εκφράζει τις δικές του επιφυλάξεις σχετικά με όλες τις θεωρίες που κυκλοφορούν.

Ο καθηγητής Pacelli, από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης, ισχυρίζεται ότι ο καλλιτέχνης δολοφονήθηκε από τους ιππότες της Μάλτας ως εκδίκηση, σύμφωνα με έγγραφα από το Μυστικό Αρχείο του Βατικανό στα οποία απέκτησε πρόσβαση.
Ο Caravaggio που είχε τη φήμη του βίαιου και οξύθυμου, θεωρείται ότι έγινε στόχος για τους Μαλτέζους ιππότες όταν πλήγωσε έναν από τους πολεμιστές τους στη διάρκεια παλαιότερης φιλονικίας τους.

Η θεωρία του Pacelli θεμελιώνεται από το γεγονός ότι οι ιππότες αποφάσισαν να ρίξουν τη σορό του ζωγράφου στη θάλασσα δικαιολογώντας έτσι την απουσία αρχείων ταφής και γιατί δεν του παρασχέθηκε ποτέ κανονική ταφή.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής στη The Daily Telegraph: «Αν είχε πεθάνει στο Porto Ercole, θα είχε ταφεί κανονικότατα, δεδομένου του γεγονότος ότι ο αδερφός του ήταν ιερέας. Δεν θα τον είχαν ξεχάσει… απλώς».

Η υποτιθέμενη δολοφονία του έγινε με τη συγκατάθεση της Εκκλησίας της Ρώμης, που είδε το πτώμα του να ρίχνεται στη θάλασσα του Palo, κοντά στην Civitavecchia βόρεια της Ρώμης.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του Ιταλού καθηγητή καταρρίπτονται από Αμερικανό ομόλογό του, ειδικό μελετητή του Caravaggio στο Κολέγιο William and Mary στο Williamsburg της Βιρτζίνια: «Ε΄χιαν πολλές ευκαιρίες να τον σκοτώσουν νωρίτερα, είτε όταν βρισκόταν στη Μάλτα είτε μετέπειτα, όταν ζούσε στη Σικελία».

Αντιθέτως ο καθηγητής Spike πιστεύει ότι η πιο πιθανή αιτία ήταν ότι δολοφονήθηκε κατά λάθος και πέταξαν το πτώμα του.

Το 2010, ύστερα από έναν ολόκληρο χρόνο ερευνών σχετικά με τον θάνατό του, Ιταλοί ερευνητές υποστήριξαν ότι εντόπισαν λείψανα του Caravaggio σε ένα νεκροταφείο στο Porto Ercole της Τοσκάνης. Ήταν βέβαιοι κατά 85% ότι τα οστά ήταν του ζωγράφου, ένας ισχυρισμός όμως που απορρίφθηκε από πολλούς ιστορικούς.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook