Το ποσό των 945,8 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 1,2 δισ. ευρώ, εισπράχθηκε το 2011 από βεβαιωμένες οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σύμφωνα με το «Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής 2011- 2013, Απρίλιος 2011», είχε προβλεφθεί για το 2011 η αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ των εισπράξεων από βεβαιωμένες οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες στην αρχή του έτους, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, δηλ. συνολικός στόχος 1,2 δισ. ευρώ.

Το ποσό που τελικά εισπράχθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΠΣ, ανέρχεται σε 945,8 εκατομμύρια ευρώ.

«Παρά την αρνητική απόκλιση, μια σειρά σημαντικών μέτρων και δράσεων, που ξεκίνησαν κυρίως το τρίτο τετράμηνο του 2011, βάσει του ανωτέρω προγράμματος, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και προβλέπεται να βελτιώσουν την εισπραξιμότητα των συσσωρευμένων οφειλών, ενώ τα αποτελέσματά τους αναμένεται να αποτυπωθούν τόσο άμεσα όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, με την οποία καταγγέλλει «κυβερνητική αδυναμία για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο».

Ο βουλευτής έχει επισημάνει ότι η αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής θα οδηγήσει τα έσοδα εκτός του στόχου και σε περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων.

(protothema.gr)