Την περασμένη Τρίτη 27 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Δικτύου “Marco Polo” του προγράμματος των πολιτιστικών «Βενετσιάνικων διαδρομών». Η συνεδρίαση έλαβε χώρα στη Βενετία και το Δήμο Ρεθύμνης εκπροσώπησε η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για θέματα Πολτισμού – Τουρισμού κα Πέπη Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη.

Ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Οικονομικού Σκοπού Marco Polo System προωθεί το πρόγραμμα με θέμα «Πολιτιστικές διαδρομές των Βενετσιάνικων Εμπορικών Πορειών». Αφορά μία πολιτιστική διασυνοριακή διαδρομή και αποτελεί για τη σημερινή εποχή ένα μηχανισμό πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης για τις περιοχές που συμμετέχουν, καθώς προωθεί τη διαπολιτιστική ανταλλαγή και τη δημοκρατική συμμετοχή της Ευρω-μεσογειακής πολιτιστικής ανομοιότητας.

Το κυρίως θέμα της συζήτησης αυτής βασίστηκε στην πραγματοποίηση μιας Διαδρομής Εμπορικών Βενετσιάνικων πορειών, ξεκινώντας από τη σύσταση ενός διακρατικού δικτύου διακυβέρνησης (governance) του προγράμματος. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τον σχεδιασμό των πρώτων ενεργειών που έχουν σχέση με ομάδες εργασίας πολιτιστικών και τουριστικών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων καθώς και τη διερεύνηση μιας μορφής πολιτικής branding με σκοπό να δημιουργηθεί μια ιδέα διαδρομής των Βενετσιάνικων Εμπορικών Πορειών. Τέλος, έγινε συζήτηση για τις στρατηγικές γραμμές και την ανεύρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την υλοποίηση του προγράμματος.

Με αφορμή την παρουσία των εκπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης η κ. Μπιρλιράκη ανέφερε την πρόθεση του Δήμου Ρεθύμνης να συνεργαστεί στενά με τη Βενετία για την ανάδειξη των Ενετικών μνημείων της πόλης και των οικισμών του Ρεθύμνου. Στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών, οι Βενετοί δήλωσαν ζωηρό ενδιαφέρον για τη Γιορτή Κρασιού & Παραδοσιακών Προϊόντων και το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι. Η συνεργασία ξεκινά με τη συμμετοχή τους στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ 2012.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι Πανεπιστημίων, Εμπορικών-Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, Πρεσβειών και άλλων ιδρυμάτων από την Ιταλία.

Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων της Τοπικής αυτοδιοίκησης Ελλάδας και συγκεκριμένα από την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Καντάνου – Σελίνου, το Δήμο Ναυπακτίας, τον αναπτυξιακό φορέα Αιτωλική ΟΤΑ ΑΕ Ναυπακτίας, το Δήμο Πύλου – Νέστωρος, το Δήμο Κερκύρας, την 21η ΕΒΑ αλλά και εκπρόσωποι φορέων από την Κροατία, τη Σλοβενία, την Αλβανία και την Τουρκία.