Στα ιστορικά χαμηλά τους επίπεδα αναμένεται να κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκιά της στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της την Τετάρτη, καθώς η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να αποτρέψει οποιαδήποτε αλλαγή της επιτοκιακής πολιτικής προς νέα μείωση του επιτοκίου παρά τις ανησυχίες για την κατάσταση της Ισπανίας.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι τα χειρότερα στην κρίση χρέους της ευρωζώνης έχουν περάσει, ωστόσο, παραμένουν οι ανησυχίες για την οικονομία της Ισπανίας και για το ενδεχόμενο η Πορτογαλία να χρειαστεί και δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Η κεντρική τράπεζα -που συνεδριάζει την Τετάρτη αντί της καθιερωμένης Πέμπτης λόγω του Καθολικού Πάσχα- αναμένεται, όπως σημειώνει το Reuters, να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στο 1%.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δηλώσει επανειλημμένα πως η Τράπεζα έχει κάνει από την πλευρά της ό,τι μπορεί και έχει πει ότι είναι πλέον δουλειά των κυβερνήσεων και των εθνικών κεντρικών τραπεζών να χειριστούν την κρίση χρέους και τις επιπτώσεις της.

Η ΕΚΤ πάντως βρίσκεται αντιμέτωπη αφ\’ενός με αύξηση των τιμών και αφ\’ ετέρου με τον όλο και ισχυρότερο κίνδυνο ύφεσης.

Υψηλότερα των εκτιμήσεων ο δείκτης τιμών παραγωγού

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο υψηλότερα των εκτιμήσεων, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς πως η ΕΚΤ θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 0,6% σε μηνιαία βάση και 3,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat την Τρίτη, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

Η υψηλή τιμή του αργού εξουδετερώνει τις όποιες προσδοκίες για μείωση των τιμών παραγωγού λόγω της υψηλής ανεργίας και της ύφεσης σε πολλές χώρες της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook