Τα οφέλη της ενίσχυσης των κεφαλαίων του ΔΝΤ για ένα ισχυρότερο δίχτυ ασφαλείας απέναντι στην κρίση και την επακόλουθη διασφάλιση της «ακόμα εύθραυστης ανάκαμψης» εξέθεσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της, απευθύνοντας έκκληση -κυρίως προς την Ουάσινγκτον- για αύξηση των πόρων του Ταμείου.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας της Λαγκάρντ σε συνέδριο που διοργάνωσε το πρακτορείο Associated Press στην Ουάσινγκτον αναφερόταν στο «υψηλό επίπεδο διασύνδεσης» στη σημερινή παγκόσμια οικονομία και κυρίως στο «μεγάλο βάρος» και την «ιδιαίτερα στενή σχέση» που έχει η ευρωπαϊκή οικονομία με την αμερικανική ανάκαμψη.

«Τώρα που οι Ευρωπαίοι έκαναν την πρώτη κίνηση με την ενίσχυση του δικού τους τείχους προστασίας, ήρθε η ώρα να αυξήσουμε τη δική μας δύναμη πυρός» είπε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ.

Όσον αφορά την οικονομική πολιτική και σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι ενώ η δημοσιονομική εξυγίανση είναι απαραίτητη, «μία παγκόσμια "βουτιά" στη λιτότητα χωρίς διαφοροποιήσεις θα ήταν υπονόμευε τους ίδιους της τους στόχους».

Χώρες όπως οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ «δεν θα πρέπει να κινηθούν πολύ γρήγορα» προς αυτήν την κατεύθυνση, σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.