Την μία μετά την άλλη αναγκάζεται η κυβέρνηση να αποσύρει τις τροπολογίες «της τελευταίας στιγμής», μετά από την παρέμβαση του Πρωθυπουργού που ζήτησε να τηρούνται απαρέγκλιτα οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες αλλά και μετά από τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών που απειλούν να τις καταψηφίσουν. Η καταιγιστική κατάθεση τροπολογιών από την μία πλευρά και η απόσυρση τους δημιουργεί στο Κοινοβούλιο το απόλυτο αλαλούμ.

Τελευταίο «κρούσμα στο μπαράζ αποσύρσεων ήταν η κοινή τροπολογία Χρυσοχοίδη- Λοβέρδου που προέβλεπε υγειονομικό έλεγχο για τους μετανάστες. Η εκπρόθεσμη κατάθεση της τροπολογίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και Θόδωρου Δρίτσα, οι οποίοι υπέβαλαν διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Βουλής. Τελικά η κυβέρνηση απέσυρε τη συγκεκριμένη τροπολογία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η τροπολογία θα επανακατατεθεί εμπρόθεσμα σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.

Η απόσυρση μάλιστα έγινε μετά από παρέμβαση του προέδρου της Βουλής ο οποίος τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται ο κανονισμός της Βουλής.

«Αντιλαμβάνομαι την αγωνία να ρυθμιστούν κάποια θέματα, αλλά πρέπει να τηρείται ο νόμος», ανέφερε ο κ. Πετσάλνικος. «Δεν έχουμε αντίρρηση να αποσυρθεί η τροπολογία και να εισαχθεί και να συζητηθεί σε επόμενο νομοσχέδιο», απάντησε στον κ. Πετσάλνικο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνας.

«Να τηρείται απαρέγκλιτα η διαδικασία γιατί εκτιθέμεθα και στον κόσμο που παρακολουθεί», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ.
Χρήστος Πρωτόπαπας.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Σηφουνάκης είχε αναγκαστεί να αποσύρει τροποποίηση -της τελευταίας στιγμή- σε νομοσχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος που ψηφιζόταν επί του συνόλου με την οποία εκτός από τους μουσουλμάνους της Θράκης, στο εξής όλοι οι κάτοικοι των νομών Ξάνθης και Ροδόπης θα πλήρωναν μόνον το 20% των προστίμων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων τους.

Η αλλαγή προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση των βουλευτών του ΛΑΟΣ, οι οποίοι αν και συμφωνούσαν με την ουσία της ρύθμισης διαφωνούσαν με την μη τήρηση της διαδικασίας. Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ κ.κ. Αλέκος Χρυσανθακόπουλος και Αστέριος Ροντούλης σε έξαλλη κατάσταση φώναζαν «αίσχος», «ντροπή», «ξεφτίλα», βάλλοντας κατά της κυβέρνησης και Αναπληρωτή Υπουργού και τελικά συνεδρίαση διακόπηκε και ξαναξεκίνησε μόνο μετά από την απόσυρση της ρύθμισης.

Ενδεικτικό του αλαλούμ που επικράτησε στο Κοινοβούλιο είναι το γεγονός ότι λίγη ώρα μετά από την απόσυρση της τροπολογίας λόγω της αντίδρασης των βουλευτών του ΛΑΟΣ, οι ίδιοι οι βουλευτές του ΛΑΟΣ κατέθεσαν τροπολογία με το ίδιο περιεχόμενο με μοναδική διαφορά ότι συμπεριέλαβαν εκτός από τους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, όλους τους κατοίκους της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Σε αλλαγές όμως αναγκάστηκε να προχωρήσει και ο Υπουργός Μεταφορών κ.
Μάκης Βορίδης. Μετά την απόσυρση της τροπολογίας για τα βυτιοφόρα ο κ. Βορίδης αναγκάστηκε να κάνει πίσω στο θέμα της ρύθμισης των εδρών των ταξί υπό την απειλή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι θα καταψηφίσουν.
Ο Υπουργός Μεταφορών προχώρησε σε αλλαγή της τελευταίας στιγμής η οποία προβλέπει ότι οι έδρες εντός των οποίων θα κινούνται τα ταξί θα ορίζονται με βάση απόφαση του αρμόδιου περιφερειακού συμβουλίου, με εξαίρεση την Αττική και Θεσσαλονίκη. Η αρχική ρύθμιση προέβλεπε ότι οι έδρες των ταξί θα ορίζονταν με βάση τα δημοτικά διαμερίσματα, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούσαν να ορίζεται με βάση τους καλλικρατικούς δήμους.

Οι ρυθμίσεις πάντως που αφορούν τα ταξί ψηφίστηκαν τελικά από τη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ψηφοφορία απουσίαζε ο πρώην Υπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος είχε ανοιχτά εκφράσει τη διαφωνία του για τις ρυθμίσεις Βορίδη, ενώ ο έτερος προκάτοχος του κ. Βορίδη κ. Δημήτρης Ρέππας ψήφισε «ναι».

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook