ΑΛΗΘΕΙΑ & ΜΥΘΟΣ

Συχνά στις μητέρες που θηλάζουν ακούμε να δίνονται συστάσεις από το οικογενειακό περιβάλλον τους ή και από επαγγελματίες υγείας για κατανάλωση μπύρας ώστε να αυξήσουν τη παραγωγή του γάλακτος τους. Είναι όμως έτσι;

Όπως γράφει ο Dr Thomas Hale, επιστήμονας που ασχολιέται με την επίδραση των φαρμάκων στο μητρικό θηλασμό, στον οδηγό του Medications and Mothers' Milk, η μπύρα, και όχι η αιθανόλη (οινόπνευμα), έχει αναφερθεί σε μια σειρά μελετών ότι διεγείρει την έκκριση της προλακτίνης ( η ορμόνη της υπόφυσης στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνη για τη παραγωγή του γάλακτος).

Πιθανολογείται ότι η ιδιότητα αυτή οφείλεται στο πολυσακχαρίτη της βύνης που υπάρχει στη μπύρα.

Εξίσου αποτελεσματική είναι η μπύρα χωρίς αλκοόλ. Στο ίδιο σύγγραμμα όμως υπάρχουν δυο μελέτες που δείχνουν ότι αμέσως μετά τη κατανάλωση αλκοόλ η παραγωγή του γάλακτος μειώνεται σημαντικά και τα μωρά πίνουν λιγότερο γάλα.

Το συμπέρασμα είναι ότι η βύνη, παραδοσιακά γνωστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες στην αύξηση της παραγωγής του γάλακτος, ευθύνεται για το “κατέβασμα” του γάλακτος από τη μπύρα. Αντίθετα το αλκοόλ που περιέχει η μπύρα οδηγεί τα μωρά να πίνουν λιγότερο.

Και μη ξεχνάτε: το καλύτερο μέσο για να αυξηθεί η παραγωγή του γάλακτος είναι το ίδιο το μωρό σας!

Πηγή: motherwear.com

Σοφία Αλεβιζάκη
Παιδίατρος – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχία IBCL