Προσωρινό διαχωρισμό των ελληνικών τραπεζών σε βιώσιμες και μη βιώσιμες προτείνει ο Draghi της ΕΚΤ – Άμεσα διαθέσιμα τα 25 δισ. ευρώ – Οι μη βιώσιμες θα αντλούν ρευστότητα μόνο από το ELA – Η έξοδος χώρας από το ευρώ είναι… πρώιμη
(upd7)Τον προσωρινό διαχωρισμό των ελληνικών τραπεζών σε δύο κατηγορίες, στις βιώσιμες και στις μη βιώσιμες, πρότεινε ο διοικητής της ΕΚΤ, M. Draghi, στην καθιερωμένη μηνιαία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Κατά τον Draghi, οι ελληνικές τράπεζες που κρίνονται βιώσιμες θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΚΤ, ενώ οι μη βιώσιμες θα στηριχθούν μέσω του προγράμματος της Τραπέζης της Ελλάδος, ELA.

Ο Draghi ζήτησε την άμεση ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας παράλληλα πως η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάστασή τους. \”Tο ποσό των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα είναι άμεσα διαθέσιμο\”, ανέφερε στη συνέχεια.

\”Η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε σημαντικά λόγω του PSI. Η κεφαλαιακή ανεπάρκεια όμως είναι προσωρινή κατάσταση μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση. Όσο πιο γρηγορα διατεθούν τα κεφάλαια στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο τόσο το καλύτερο\”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Draghi.

Σε σύντομη παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, V. Constancio, δήλωσε χαρακτηριστικά: \”Ορισμένες ελληνικές τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστεί να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση με \’ελεγχόμενο\’ τρόπο\”. Ωστόσο, ο ίδιος, αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, σχολίασε πως \”το ελληνικό πρόγραμμα βαίνει σύμφωνα με τους σχεδιασμούς\”.

Σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο έξοδου χώρας από το ευρώ η απάντηση του Draghi γεννά ερωτηματικά… \”Κάθε συζήτηση για έξοδο χώρας από το ευρώ είναι… πρώιμη\” δήλωσε χαρακτηριστικά ο τραπεζίτης, αφήνωντας επί της ουσίας ανοιχτό παράθυρο για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ….

Αναφερόμενος στις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ (LTROs) o τραπεζίτης ανέφερε τα εξής: \”Τα LTROs δίνουν τη δυνατότητα στις τράπεζες να προχωρήσουν σε απομόχλευση με ελεγχόμενο τρόπο. Η ΕΚΤ θα λάβει αποφάσεις για τα έκτακτα μέτρα όταν τα αποτελέσματα των LTROs σχηματοποιηθούν. Η ΕΚΤ ακόμη βρίσκεται στη διαδικασία εξαγωγής συμπερασμάτων για την επίδραση των LTROs\”.

Ο τραπεζίτης εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του για τους κινδύνους που απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία. Θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, το μήνυμα του Draghi προς πάσα κατεύθυνση. Απευθυνόμενος στις διοικήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, ζήτησε ενίσχυση των ισολογισμών τους και διακράτηση της κερδοφορίας τους, ενώ εστιάζοντας στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, επανέλαβε την πάγια θέση του για δημοσιονομική πειθαρχία και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

\”Τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης έχουν αρχίσει σταδιακά και περιορίζονται\”, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Τα μεγέθη των τραπεζών και η υψηλή ανεργία πλήττουν την ανάπτυξη, όπως επίσης και οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων, δήλωσε στη συνέχεια ο Draghi, ζητώντας την επιτάχυνση των προσπαθειών για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. \”H απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και οι μεταρρυθμίσεις θα επαναφέρουν σε αναπτυξιακή τροχιά την Ευρώπη\”, πρόσθεσε.

Αμετάβλητο στο 1% το επιτόκιο της ΕΚΤ

Στο 1%, αμετάβλητο, διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού η ΕΚΤ, όπως αναμενόταν από τους αναλυτές και την αγορά.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που θα δώσει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi

Όπως επισημαίνει το Reuters, η ΕΚΤ διατηρώντας το επιτόκιο στο 1%, αντιστάθηκε στις γερμανικές πιέσεις να στείλει σήμα εξόδου της από την κρίση, καθώς τα στελέχη της θεωρούν ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη είναι εξαιρετικά εύθραυστη και έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες σχετικά με την Ισπανία.

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) ηγείται των κεντρικών τραπεζών του πυρήνα της Ευρωζώνης, οι οποίες ασκούν πίεση στην ΕΚΤ, προκειμένου αυτή να αρχίσει να προετοιμάζει την έξοδο από τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, τα οποία οδήγησαν στη χαλάρωση των κανόνων για τον δανεισμό των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έδωσε ρευστότητα πάνω από 1 τρισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης με δύο δημοπρασίες τριετών δανείων, αποσκοπώντας να αποτρέψει μία πιστωτική κρίση, η οποία φαινόταν στον ορίζοντα στα τέλη του 2011 και απειλούσε να διογκώσει την κρίση της Ευρωζώνης και να υπονομεύσει το εγχείρημα του κοινού νομίσματος.

Η Bundesbank και άλλες κεντρικές τράπεζες του πυρήνα της Ευρωζώνης ανησυχούν ότι τα κύματα ρευστότητας από την ΕΚΤ ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 2,6% τον Μάρτιο, αλλά κινείται πάνω από το στόχο της ΕΚΤ που είναι 2%.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το Reuters, οι νέες ανησυχίες για την Ισπανία δεν επιτρέπουν στην ΕΚΤ να δώσει το μήνυμα μίας αύξησης του επιτοκίου ή της εξόδου από τα έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης των τραπεζών.

bankingnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook