Το νέο καθεστώς για τις επιστροφές ΦΠΑ που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών μεταθέτει την εφαρμογή επιστροφής του φόρου για άγνωστο χρονικό διάστημα, παρά τις προηγούμενες υποσχέσεις και εξαγγελίες για άμεση επιστροφή στους δικαιούχους, στερώντας την αγορά από 3 δισ. ευρώ, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, εκφράζοντας τις ισχυρές επιφυλάξεις που έχει η αγορά για τη ρύθμιση.

«Η ...αυτόματη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ του υπουργείου Οικονομικών, ουσιαστικά μεταθέτει την εφαρμογή επιστροφής του φόρου για άγνωστο χρονικό διάστημα, παρά τις προηγούμενες υποσχέσεις και εξαγγελίες για άμεση επιστροφή στους δικαιούχους, στερώντας την αγορά από 3 δισ. ευρώ και εξαναγκάζοντας πολλές εμπορικές επιχειρήσεις να βρεθούν εκτός αγοράς» είπε.

«Η επισήμανση πως η επιστροφή ΦΠΑ θα γίνεται με τη δημοσίευση των ονομάτων των εξαγωγικών και εφοδιαστικών επιχειρήσεων δεν μας ανησυχεί καθόλου» σημείωσε.

«Όμως», προσέθεσε, «η προϋπόθεση για την εκταμίευση της επιστροφής, να γίνεται δηλαδή με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και με χρονοδιάγραμμα που θα καθορίζεται στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2016, δείχνει τον εμπαιγμό στις εξαγωγικές και εφοδιαστικές επιχειρήσεις, οι οποίες το 2011 πραγματοποίησαν εξαγωγές ύψους 22,5 δισ. ευρώ».

«Επαναλαμβάνουμε ότι κάθε ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων και προσωρινός έλεγχος για την επίσπευση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ, είναι υπέρ του υγιούς και νόμιμου ελληνικού εμπορίου, ενώ αποτελεί παλαιό και πάγιο αίτημα της ΕΣΕΕ», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «η ξεκάθαρη απροθυμία του υπουργείου αλλά και η δημοσιονομική αδυναμία θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με ειλικρίνεια και τουλάχιστον να εξυπηρετηθούν άμεσα οι επιχειρήσεις, με μια πραγματικά απλή διαδικασία συμψηφισμού του ποσού επιστροφής ΦΠΑ με κάθε μορφής οφειλή του δικαιούχου προς το Δημόσιο».