Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα, τον υπουργό Επικρατείας, Παντελή Καψή και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, στις 15:15, θα τον υποδεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας. Οι δύο άνδρες θα έχουν συνομιλίες με τη συμμετοχή και αντιπροσωπειών.

Σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισημαίνει ότι τα βασικά θέματα των συζητήσεων που θα έχουν με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα είναι διμερή, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα και ασφαλώς το Κυπριακό.

Η Ελλάδα αποτελεί το κύριο στήριγμα της Κύπρου στον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού, δηλώνει ο Κύπριος πρόεδρος και προσθέτει ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Κάνει δε σαφές ότι Κύπρος και Ελλάδα απορρίπτουν με αποφασιστικό τρόπο τις όποιες μεθοδεύσεις περί τετραμερούς διάσκεψης.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης, εφόσον υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, τότε, δηλώνει ο Κύπριος πρόεδρος, θα συζητηθεί και η σύνθεση της.

Σχετικά τονίζει ότι η θέση του είναι ότι σε αυτή τη διάσκεψη θα συμμετέχουν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δύο κοινότητες.

Το βράδυ της Πέμπτης ο κ.Χριστόφιας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ.Παπαδήμος θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και ακολούθως θα προσφωνήσει Ειδική Συνεδρία της Βουλής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός και από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Τέλος, θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων, της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων και της Επιτροπή Κατεχομένων Δήμων.

Ο κ.Παπαδήμος θα επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook