Η οικονομική βοήθεια προς τους φτωχούς του πλανήτη μειώθηκε πέρυσι περίπου 2,7% σε σύγκριση με το 2010, για πρώτη φορά από το 1997, εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης, «την ώρα μάλιστα που η λιτότητα θα συνεχίσει να χαρακτηρίζει για πολλά ακόμα χρόνια τις ανεπτυγμένες οικονομίες», ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ.

Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι και άλλες χρονιές η οικονομική βοήθεια προς τους φτωχούς του πλανήτη μειωνόταν σε αξία ουσιαστικά, επειδή οι τελευταίοι προέβαιναν σε ελαφρύνσεις δημόσιου χρέους. Εστίασε όμως στο ότι «για πρώτη φορά μετά το 1997 πέρυσι μειώθηκε η οικονομική βοήθεια προς τις φτωχές χώρες».

Επισήμανε ακόμη ότι δύο κράτη που η οικονομική κρίση έπληξε καίρια, η Ελλάδα και η Ισπανία, προχώρησαν σε μεγάλες μειώσεις. Η Ελλάδα μείωσε τα κονδύλια της κατά 39,3% και η Ισπανία κατά 32,7%, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Όμως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, μείωσαν πέρυσι σημαντικά τη βοήθεια προς τις φτωχές χώρες, με το Παρίσι να περικόπτει τη βοήθεια κατά 5,6%: το ποσό που διατέθηκε δεν φτάνει καν το 0,50% του γαλλικού ΑΕΠ.

Επιπλέον και οι ΗΠΑ μείωσαν την βοήθεια τους, συγκεκριμένα κατά 1% σε σχέση με το 2010.

Η ΕΕ διέθεσε δωρεάν οικονομική βοήθεια για αναπτυξιακούς σκοπούς ύψους 53 δισ. ευρώ το 2011, γεγονός που την ανέδειξε την μεγαλύτερη δωρήτρια δύναμη του πλανήτη.

Αντίθετα, τρεις χώρες αύξησαν την δωρεάν βοήθεια της προς τους φτωχούς: η Ιταλία κατά 33% κυρίως μέσω της διαγραφής χρεών (παράλληλα δέσμευσε μεγαλύτερα ποσά για την διαβίωση των προσφύγων στο ιταλικό έδαφος), η Σουηδία κατά 10,5% και η Γερμανία κατά 6%.

Επικρίσεις από ΜΚΟ

Στα ανησυχητικά στοιχεία του ΟΟΣΑ αναφέρθηκαν ευρωπαϊκές ΜΚΟ που επισημαίνουν ότι η βοήθεια μειώθηκε με ρυθμό ταχύτερο από ότι συρρικνώθηκε η οικονομία τους.

Η Oxfam επισήμανε καυστικά ότι το 2011 μεγάλος αριθμός πλούσιων κρατών «δεν εκπλήρωσε καν τον στόχο η ετήσια οικονομική βοήθεια προς τις φτωχές χώρες να φτάσει το 0,50% του ΑΕΠ τους. Μάς λείπουν περίπου 7,7 δισ. δολάρια, για να εκπληρωθεί ο στόχος».

Από την πλευρά της, η Concord Europe, ομοσπονδία ΜΚΟ υπέρ της παγκόσμιας ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τελούν υπό πίεση, αυτό είναι κατανοητό, πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουν ότι για να παταχθεί η φτώχεια διεθνώς είναι πολύτιμα τα αναπτυξιακά προγράμματα, η δωρεάν βοήθεια ανακουφίζει τους φτωχούς στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν κι αυτοί την κρίση».

 

in.gr