Για... «κούρεμα» των οφειλών του Δημοσίου προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις μιλά η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδη μετά την αναστάτωση που έχει προκληθεί με τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για τις επιστροφές του ΦΠΑ, τονίζοντας πως «οι άμεσες επιστροφές του ΦΠΑ είναι αδιαπραγμάτευτες».

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ «η νέα εγκύκλιος κατοχυρώνει θεσμικά νέες καθυστερήσεις στη διαδικασία επιστροφών ΦΠΑ, ενώ παραπέμπει στις καλένδες τις ήδη εδώ και μία τριετία εκκρεμείς επιστροφές του Φόρου. Η κίνηση αυτή συνιστά κούρεμα των προς είσπραξη οφειλών του Δημοσίου προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, προκαλώντας ασφυξία ρευστότητας στους εξαγωγείς και κλείνοντας οριστικά κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε νέες γραμμές χρηματοδότησης. Επίσης, δημιουργεί επιπρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο με αχρείαστο έργο τις ΔΟΥ, όλης της χώρας».

Η κ. Σακελλαρίδη εκτιμά ότι συνολικά η ρύθμιση αντίκειται τόσο στις προτάσεις των συλλογικών φορέων της εξωστρέφειας και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, όσο και στις εισηγήσεις της τρόικας και της Task Force για την Ελλάδα, με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις του Χ. Ράιχενμπαχ.

Ο ΠΣΕ αναφέρει πως οι επιστροφές ΦΠΑ προς εξωστρεφείς επιχειρήσεις υπολογίζονται σε 3 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επιστροφές ΦΠΑ εκκρεμούν από το 2009. Σήμερα στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό υπολογίζονται σε 12.000, ενώ μόνο οι εταιρείες- μέλη του ΠΣΕ απασχολούν περισσότερους από 199.000 υπαλλήλους.

Σύμφωνα με την κ. Σακελλαρίδη «εκατοντάδες επιχειρήσεις με την προσμονή των εκκρεμών επιστροφών ΦΠΑ διατηρούσαν ακόμη ανοικτές κάποιες γραμμές χρηματοδότησης από τις τράπεζες, αλλά η παραπομπή της καταβολής τους στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2012- 2016, συνθέτει σκηνικό πλήρους αποστράγγισης ρευστότητας και κεφαλαίων κίνησης, με συνέπεια την απειλή οριστικού κλεισίματος επιχειρήσεων, την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και τελικά τη βάθυνση της ύφεσης στη χώρα. Η μείωση των ρυθμών αύξησης των εξαγωγών, συνεπάγεται τουλάχιστον μία μονάδα μεγαλύτερης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και την ανακοπή της πορείας μετασχηματισμού του μοντέλου ανάπτυξης, με γνώμονα την εξωστρέφεια, που αποτελεί το κύριο πεδίο συναίνεσης της μεγάλης πλειοψηφίας του πολιτικού και οικονομικού κόσμου της χώρας».

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, επιμένει ότι θα πρέπει να αποδεσμευθούν οι ΔΟΥ από τις διαδικασίες επιστροφών ΦΠΑ, να αναλάβει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τη διαδικασία διεκπεραίωσης των μέχρι σήμερα εκκρεμοτήτων, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιστροφών ανά μήνα και «εφ' εξής οι επιστροφές να γίνονται άμεσα, στη βάση δειγματοληπτικών ελέγχων, όπως συμβαίνει σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ».

«Σήμερα, το κράτος έχει στη διάθεσή του σύγχρονα πληροφοριακά ελεγκτικά συστήματα, όπως το TAXIS και το ELENXIS, για τη διασταύρωση -δειγματοληπτικά- των απαιτούμενων στοιχείων. 'Αλλωστε, είναι οξύμωρο σχήμα, η παγκόσμια οικονομία να περιβάλλει με εμπιστοσύνη τους Έλληνες Εξαγωγείς και το Ελληνικό Κράτος, να τους τιμωρεί για την εξωστρέφειά τους. Οι επιστροφές ΦΠΑ είναι χρήματα που έχουν ήδη καταβάλλει ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δεν είναι δανεικά, ομόλογα ή χορηγίες. Οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν πληρώσει ήδη βαρύ τίμημα, εμποδίων και αντικινήτρων όλα αυτά τα χρόνια και παρ΄ όλα αυτά έχουν συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση», κατέληξε η δήλωση της προέδρου του ΠΣΕ.

 

in.gr