Μεγάλες πτώσεις στους βασικούς τους δείκτες κατέγραψαν χθες τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επειδή μια σειρά από αρνητικά οικονομικά νέα αναζωπύρωσαν τους φόβους ότι, «η ευρωζώνη βρίσκεται μπροστά σε περίοδο ύφεσης», σε συνδυασμό και με την «αποτυχία» (όπως σχολιάζει το Γαλλικό πρακτορείο), που χαρακτήρισε τη σημερινή δημοπρασία ισπανικών ομολόγων.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο παρισινός CAC40 μειώθηκε περίπου 2,80% . Στο Λονδίνο ο FTSE 100 μειώθηκε κοντά 2,50% . Στη Φρανκφούρτη οι απώλειες του DAX30 ξεπέρασαν το 2,80% . Μαδρίτη και Μιλάνο είχαν αντιστοίχως απώλειες 2,09% και 2,42% .

Η Μαδρίτη κατάφερε χθες να αποκομίσει στη δημοπρασία των ομολόγων της το ποσό των 2,58 δισ. ευρώ, όμως επειδή έχει διαχυθεί η πληροφορία για το διευρυμένο φέτος δημοσιονομικό της έλλειμμα, τα επιτόκια της δημοπρασίας ήταν «αισθητά ανώτερα εκείνων των προηγουμένων δημοπρασιών».

Το ότι η ΕΚΤ ανανέωσε την ισχύ του βασικού επιτοκίου δανεισμού της στο 1% θεωρείται από χρηματιστηριακές πηγές στο Παρίσι ότι ήταν «προεξοφλημένο». Έτσι, δεν επηρέασε ιδιαίτερα τις σημερινές συναλλαγές στις μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Όμως οι ίδιες αγορές αποτύπωσαν στο τέλος της συνεδρίασης «απογοήτευση», επειδή η ΕΚΤ συγχρόνως κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται επί του παρόντος να λάβει κάποια έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της παρούσας «ευαίσθητης» κατάστασης στο ευρωπαϊκό χρηματο-πιστωτικό σύστημα, σχολιάζει τέλος το Γαλλικό πρακτορείο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook