Η οικονομική βοήθεια προς τους φτωχούς του πλανήτη μειώθηκε πέρυσι περίπου 2,7% σε σύγκριση με το 2010, για πρώτη φορά από το 1997, εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης, «την ώρα μάλιστα που η λιτότητα θα συνεχίσει να χαρακτηρίζει για πολλά ακόμα χρόνια τις ανεπτυγμένες οικονομίες», ανακοίνωσε σήμερα στην έδρα του στο Παρίσι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι και άλλα χρόνια η οικονομική βοήθεια προς τους φτωχούς του πλανήτη μειωνόταν σε αξία ουσιαστικά, επειδή οι τελευταίοι προέβαιναν σε ελαφρύνσεις δημόσιου χρέους. Εστίασε όμως στο ότι «για πρώτη φορά μετά το 1997 πέρυσι μειώθηκε η οικονομική βοήθεια προς τις φτωχές χώρες».

Ο ΟΟΣΑ επεσήμανε ότι δύο κράτη που η οικονομική κρίση έπληξε καίρια, η Ελλάδα και η Ισπανία, προχώρησαν σε μεγάλες μειώσεις. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ανέφερε ότι τα κονδύλια που διατέθηκαν πέρυσι σε οικονομική βοήθεια προς φτωχές χώρες ήταν μειωμένα σε σύγκριση με το 2010 κατά 39,3%. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ισπανία ήταν 32,7%.

Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, μείωσαν πέρυσι σημαντικά τη βοήθεια προς τις φτωχές χώρες, με το Παρίσι να περικόπτει τη βοήθεια κατά 5,6%: το ποσό που διατέθηκε δεν φτάνει καν το 0,50% του γαλλικού ΑΕΠ.

Κατά 1% μειώθηκε πέρυσι συγκριτικά με το 2010 και η βοήθεια της κυβέρνησης των Η.Π.Α.. Αύξηση πέρυσι, μάλιστα σε ποσοστό πρακτικά 6%, σημείωσε μόνον η δωρεάν βοήθεια της Γερμανίας προς τους φτωχούς του πλανήτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook