Τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στο Μαράθι Ακρωτηρίου Χανίων επισκεύθηκε χθες Τετάρτη 4/4, υψηλότατος αξιωματούχος του Ναυτικού των ΗΠΑ, αλλά και του ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για τον Ναύαρχο Bruce W. Clingan, Διοικητή Αμερικανικών Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης, Διοικητή Αμερικανικών Ναυτικών Δυνάμεων Αφρικής και Διοικητή του Στρατηγείου Allied Joint Forces Command Naples -JFC Naples.

Σκοπός της επίσκεψης του Αμερικανού ναυάρχου ήταν η ενημέρωσή του για το έργο και τις δραστηριότητες του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) που βρίσκεται στις Νότιες ακτές του Ακρωτηρίου, στον κόλπο της Σούδας, αποτελεί μια από τις βασικές δομές του ΝΑΤΟ με τις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα στην «συμμαχία».

Η αποστολή του ΚΕΝΑΠ είναι να διεξάγει συνδυασμένη εκπαίδευση σε μονάδες του ΝΑΤΟ, με σκοπό την επαύξηση της ικανότητας τους στην εκτέλεση αποστολών επιτηρήσεως επιφανείας, αέρος και υποθαλάσσιες, καθώς και στην εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων, προς υποστήριξη αντίστοιχων Ναυτικής Αποτροπής.

Είναι πολυεθνικό και διακλαδικό, αφού μεταξύ των επιτελών και εκπαιδευτών του,έχει προσωπικό από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), του Λιμενικού Σώματος (ΛΣ) και της Ελληνικής Αστυνομίας
(ΕΛΑΣ). Διοικείται από Έλληνα Αξιωματικό του ΠΝ, βαθμού Αρχιπλοιάρχου.  Χρηματοδοτείται από την Ελλάδα.

Εκπαιδεύει όχι μόνο πλοία των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, αλλά και πλοία των κρατών – μελών της Συνεργασίας για την Ειρήνη (Partnership for Peace –PfP), του Μεσογειακού Διαλόγου (Mediterranean Dialogue – MD)
καθώς και της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας Κωνσταντινουπόλεως (Istanbul Cooperation Initiative – ICI).