Τον κίνδυνο η προσφυγή στις κάλπες «να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση» επισείει ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης, μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «την ώρα που οι κοινωνικές αντοχές της χώρας εξαντλούνται, η πρόωρη προσφυγή σε εκλογές σε αυτήν τη φάση, ενώ δεν έχει να προσφέρει τίποτα, υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε πλήρη αποσταθεροποίηση».

Όπως είπε, «η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές με άτυπο, αλλά ουσιαστικό ερώτημα \’ναι ή όχι στο μνημόνιο\’, χωρίς να λύνει κανένα πρόβλημα, απειλεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της χώρας».

Και σημείωσε ότι «ο σεβασμός στην λαϊκή εντολή επιβάλει την εξάντληση της συνταγματικής τετραετίας».

Η ομιλία του κ.Σήφη Βαλυράκη

«1. Για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια, φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ. Ήδη από τις αρχές του 2012 η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει μηδενίσει το πρωτογενές της έλλειμμα και να μειώνει σημαντικά το έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό σημαίνει πως οι αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού δεν πάνε χαμένες, αλλά και ότι αυτές οι θυσίες, θα πρέπει να τύχουν σεβασμού και προστασίας από την πολιτική του ηγεσία. Το ζητούμενο σε αυτή την συγκυρία είναι η κοινωνική σταθεροποίηση, η ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης. Με την παρατεταμένη ύφεση, την ανεργία και την υπερφορολόγηση, οι κοινωνικές αντοχές έχουν ήδη εξαντληθεί.

2. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο Ελληνικό, Ιταλικό, Ισπανικό κλπ. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Είναι πρόβλημα ελλειμμάτων, ανεπάρκειας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και ύφεσης. Δεν είναι λογικό λοιπόν ούτε δίκαιο, να επωμισθεί η Ελλάδα από μόνη της, το δυσβάστακτο βάρος της αντιμετώπισης του ευρωπαϊκού αυτού προβλήματος.

3. Η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές με άτυπο αλλά ουσιαστικό ερώτημα ναι ή όχι στο μνημόνιο, χωρίς να λύνει κανένα πρόβλημα, απειλεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της χώρας. Ο σεβασμός στην λαϊκή εντολή επιβάλλει την εξάντληση της συνταγματικής τετραετίας. Το πολιτικό σύστημα με τις πρόωρες εκλογές επιχειρεί να μεταθέσει σήμερα την ευθύνη και το βάρος για μια τέτοια μείζονα απόφαση στο εκλογικό σώμα, στους πολίτες, την ώρα μάλιστα που αυτοί βομβαρδίζονται με αποπροσανατολιστική υπερπληροφόρηση από τα ΜΜΕ. Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο και κατώτερο των περιστάσεων.

4. Απαιτείται εθνική συνεννόηση και κοινωνική συμφιλίωση. Χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο εθνικής σωτηρίας που θα επιστρατεύσει όλες τις δυνατότητες και τις δυνάμεις που διαθέτουμε. Κρίσιμο ζήτημα είναι η κάλυψη του ελλείμματος σε σαφείς κανόνες και η συνειδητή πειθαρχία σε αυτούς. Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και η πάταξη κάθε εγκληματικής δραστηριότητας που αποκλείουν την ανάπτυξη και απορροφούν μέγα μέρος του εθνικού εισοδήματος είναι όρος επιβίωσης της χώρας.

5. Σταθεροποιητική δύναμη αποτελεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής που στηρίζει τις επιλογές της κυβέρνησης συνεργασίας.
Η Κυβέρνηση αυτή όμως είναι εμφανές ότι έχει τερματίσει το ρόλο της. Η σημερινή Βουλή μπορεί να δώσει άμεσα κυβερνητικό σχήμα εθνικής ενότητας. Απαιτείται δραστική παρέμβαση στην Δημόσια Διοίκηση και το Κράτος για την ασφαλή διέξοδο από την κρίση. Καλούνται οι Πολιτικοί Αρχηγοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιτελέσουν το ιστορικό τους καθήκον απέναντι στο λαό και την χώρα. Αυτό αποτελεί το δικό μας κομμάτι ευθύνης.

6. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει άμεσα να συνδράμει την Ελλάδα για την απασχόληση και την ανάπτυξη, με την στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μεγάλων έργων υποδομής που έχουν προγραμματιστεί. Η εγγύηση των συνόρων μας, εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., από εταίρους και συμμάχους θα απελευθερώσει πολύτιμους πόρους και θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να αναδιοργανώσει και να προσαρμόσει το αμυντικό της σύστημα στο νέο περιβάλλον.

7. Η σταθεροποίηση της Ελλάδας με αυτά τα δεδομένα αποτελεί την πιο γρήγορη, ασφαλή αλλά και οικονομικά συμφέρουσα από κάθε άποψη ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης. Με την αυστηρή προϋπόθεση πως η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και συμπράττει σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Αν δεν διαχειρισθούμε αποφασιστικά το παρόν δεν θα έχουμε μέλλον ως χώρα. Κανένα μνημόνιο δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα αν ο ίδιος ο ελληνικός λαός δεν αποφασίσει να κρατήσει τη χώρα του όρθια στα πόδια της.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook