Η Ελβετία και η Γερμανία αυστηροποίησαν την Πέμπτη τη συμφωνία τους για την φορολόγηση μυστικών offshore καταθέσεων, μετά από πιέσεις της γερμανικής αντιπολίτευσης που θεωρούσε την προηγούμενη εκδοχή της σχετικής σύμβασης υπερβολικά ευνοϊκή για τους φοροφυγάδες.

Οι δύο χώρες αύξησαν την αναδρομική εισφορά που θα καταβάλουν Γερμανοί με λογαριασμούς στην Ελβετία σε ποσοστό 21-41% επί των ποσών που έχουν φυγαδεύσει, από 19-34% προηγουμένως, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, συμφωνήθηκε η επιβολή εφάπαξ φόρου 50% σε όσους έχουν κληρονομήσει καταθέσεις στην Ελβετία και δεν επιθυμούν να τις δηλώσουν.

Υπό τους όρους της αναθεωρημένης σύμβασης, οι γερμανικές αρχές θα δικαιούνται να ζητήσουν από τις αντίστοιχες ελβετικές τη διερεύνηση έως 1.300 υποθέσεων φοροαποφυγής, από 999 προηγουμένως.

Οι τροποποιήσεις αυτές διευκολύνουν τις κυβερνήσεις των γερμανικών ομοσπονδιακών κρατιδίων να στηρίξουν το σύνολο της συμφωνίας όταν κληθούν να την επικυρώσουν στην Άνω Βουλή της Γερμανίας μετά το καλοκαίρι.

Εκτιμάται ότι Γερμανοί πολίτες κατέχουν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες ύψους 150 δισ. ελβετικών φράγκων.

Ωστόσο, ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είπε ότι τα κρατίδια που ελέγχονται από το κόμμα του θα καταψηφίσουν την τροποποιημένη σύμβαση όταν έρθει για ψήφιση στην Άνω Βουλή.

«Θα αποτύχει για δεύτερη φορά γιατί τα κρατίδια στα οποία κυβερνά το SPD δεν θα την εγκρίνουν», είπε ο επικεφαλής του κόμματος Σίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χρειάζεται την στήριξη της αντιπολίτευσης προκειμένου να εγκριθεί η νέα συμφωνία από την Άνω Βουλή, όπου αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση μετά το καλοκαίρι.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook