Στην τελική ευθεία είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, καθώς ώς τις 11 Απριλίου αναμένεται να εκδοθεί η σχετική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο τρόπος που θα γίνει η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών θα ξεκεθαρίσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, χωρίς, όμως, να μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μίας μικρής αναβολής.

Η παρέμβαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων χρήσης 2011 (στις 20 Απριλίου).

Το θέμα απασχόλησε τις συσκέψεις που είχε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος με τον υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη και αργότερα με τους κ.κ. Ράπανο και Ταμβακάκη από την Εθνική Τράπεζα.

Σήμερα το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας υπό τον κ. Σαχινίδη. Τελικώς, η συνεδρίαση αναβλήθηκε για αργότερα εντός της ημέρας και θα γίνει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι όροι θα «κλειδώσουν» κατά τις διαβουλεύσεις που θα έχει ο κ. Παπαδήμος με την τρόικα τις επόμενες ημέρες.

Η ΤτΕ έχει ήδη στείλει σε κάθε τράπεζα τον «λογαριασμό» με τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης (capital plans) θα έχουν σταλεί στην ΤτΕ από τις τράπεζες μέχρι την Παρασκευή.

Το παζάρι στο παρασκήνιο είναι σκληρό, εν μέσω ανησυχιών για τον κίνδυνο αφελληνισμού ή κρατικοποίησης του τραπεζικού συστήματος, ενώ όπως είπε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, την Τετάρτη, σύντομα θα είναι διαθέσιμα τα πρώτα 25 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει με συντεταγμένο και οργανωμένο τρόπο, ενώ διευκρίνισε ότι όσες από τις ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να δανείζονται από την ΕΚΤ, μέχρι να ανακεφαλαιοποιηθούν θα μπορούν να προσφύγουν στο έκτακτο μηχανισμό στήριξης (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Θα διαχωρίσουμε σε ποιες περιπτώσεις ελληνικών τραπεζών είναι βιώσιμο να διατηρηθούν ως εταίροι στους μηχανισμούς νομισματικής πολιτικής και σε ποιες δεν θα θεωρηθεί βιώσιμο κάτι τέτοιο», είπε.

O Μ.Ντράγκι σημείωσε ότι για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έχει προβλεφθεί στο σχέδιο στήριξης της χώρας το ποσό των 50 δισ. ευρώ και ότι τα μισά από αυτά τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα σύντομα.

«Τα 25 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα και θα επιτρέψουν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη συνέχεια κανονικά στις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ», δήλωσε.

Τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να υποβάλουν στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) σχέδια αναδιάρθρωσής τους που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τρόπους άντλησης κεφαλαίων, ώστε να ενισχύσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια πριν προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για βοήθεια.

«Μερικές από τις τράπεζες για ένα προσωρινό διάστημα και καθώς θα εφαρμόζουν τα σχέδια τους ίσως χάσουν την πρόσβασή τους στις συνήθεις πράξεις νομισματικής πολιτικής (της ΕΚΤ)», εξήγησε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο.

«Δεν θα υπάρξουν αναταράξεις, δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις με την εφαρμογή αυτού του σχεδίου», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι όλα γίνονται βάση σχεδίου και σε συνεργασία με την τρόικα.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook