Ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε σήμερα- κατά την διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος του για τις προεδρικές εκλογές της 22ης Απριλίου και της 6ης Μαϊου - ότι, αν επανεκλεγεί, η Γαλλία θα ζητήσει το πάγωμα της συνεισφοράς της στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

"Σας ανακοινώνω ότι η Γαλλία θα ζητήσει να παγώσει η συμβολή της στον προϋπολογισμό της ΕΕ, γεγονός που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 600 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως", δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί.

Ο Σαρκοζί ανακοίνωσε επίσης ότι θα ψηφίσει τον "χρυσό κανόνα" του προϋπολογισμού "από το καλοκαίρι του 2012," σε περίπτωση επανεκλογής του στις 6 Μαΐου, επικρίνοντας το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τον μόνο πολιτικό σχηματισμό στην Ευρώπη "που δεν θέλησε να αναλάβει αυτή τη δέσμευση".

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι "το 2016, η Γαλλία πρέπει να έχει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό".

Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της γειτονικής Ισπανίας, ο υποψήφιος του UMP υπογράμμισε "την αδυναμία (της Ισπανίας) να είναι στο ραντεβού των δεσμεύσεων που ανέλαβε", το "μεγάλο ύψος των επιτοκίων" του ισπανικού χρέους και την "ανάγκη για μείωση των συντάξεων και των μισθών" στη χώρα αυτή.

"Όλες οι προτάσεις που έχω κάνει οργανώνονται γύρω από έναν στόχο που πιστεύω ότι είναι απολύτως απαραίτητος για να επανακτήσει η Γαλλία τον έλεγχο του πεπρωμένου της: την επιστροφή στην ισορροπία των δημόσιων οικονομικών μας το 2016",τόνισε.

"Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ισπανοί φίλοι μας μετά από αυτή που βίωσαν οι Έλληνες φίλοι μας, μας ανακαλεί στις πραγματικότητες", υπογράμμισε ο Νικολά Σαρκοζί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας γάλλος πολίτης που θα ευχόταν η χώρα μας να γίνει σαν την Ελλάδα ή την Ισπανία» .