Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που έστειλε στη Συρία ο Κόφι Άναν, ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού και του Αραβικού Συνδέσμου, έφτασαν σήμερα στη Δαμασκό την ώρα που ο στρατός εξαπέλυσε επιθέσεις σε συριακές πόλεις, σκοτώνοντας στην πλειοψηφία τους άμαχους πολίτες .

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Άναν, Άχμαντ Φάουζι, η ομάδα έφτασε στη Δαμασκό και θα συναντηθεί με Σύρους αξιωματούχους, για να συζητήσουν τους όρους \”μιας πιθανής ανάπτυξης της αποστολής παρατηρητών του ΟΗΕ\”.

Οι παρατηρητές δεν θα πάνε στη Συρία μέχρι να δώσει το πράσινο φως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, διευκρίνισε ο Φάουζι.

Δεκάδες νεκροί στις σημερινές επιχειρήσεις του στρατού

Από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας σε συνοικίες της πρωτεύουσας και άλλες πόλεις της Συρίας, σκοτώθηκαν σήμερα τουλάχιστον 21 άνθρωποι.

Στην Ντούμα ο σταρτός εισέβαλλε με άρματα μάχης , βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν σε πολλές συνοικίες και ένας πολίτης σκοτώθηκε από ελεύθερους σκοπευτές.

Στην ίδια τη Δαμασκό, δύο νεαροί έχασαν τη ζωή τους το πρωί στη συνοικία Κφαρ Σουσέ όταν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου τους.

Στην επαρχία Χομς σκοτώθηκαν τέσσερις άμαχοι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, κατά τον βομβαρδισμό της πόλης Ραστάν, ενώ ένας πολίτης τραυματίστηκε θανάσιμα από ελεύθερο σκοπευτή στην πόλη της Χομς. Άλλοι τρεις άμαχοι δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρια από μέλη των \”σαμπίχα\” των φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλάκων.

Στην επαρχία Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά της χώρας, αναφέρθηκαν συνολικά πέντε θύματα, στο Σαρακέμπ, το Χαζάνο, το Τζάμπαλ αλ-Ζαουίγια και το Χαν Σεϊχούν.

Στο Χαλέπι οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το Αναντάν ενώ συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και ανταρτών σημειώθηκαν κοντά στην κοινότητα Χαριτάν, όπου από μεγάφωνα γινόταν έκκληση προς τους στρατιώτες να λιποτακτήσουν. Σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν το όχημά τους δέχτηκε επίθεση, στα βόρεια του Χαλεπίου.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος, τον Μάρτιο του 2011

Έκκληση Ανάν για τερματισμό τη βίας μέχρι τις 12 Απριλίου

Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν δήλωσε σήμερα ότι ο συριακός στρατός και οι εξεγερμένοι πρέπει να σταματήσουν τις εχθροπραξίες μέχρι τις 06:00 τοπική ώρα της 12ης Απριλίου, υπογραμμίζοντας ότι η κατάπαυση του πυρός είναι η προτεραιότητα του σχεδίου του των έξι σημείων.

Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο η συριακή κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από τις ένοπλες δυνάμεις να αρχίσουν να απομακρύνονται από κατοικημένες περιοχές, να σταματήσουν τις μετακινήσεις νέων στρατευμάτων και να τερματίσουν τη χρήση βαρέων όπλων.

\”Η (συριακή) κυβέρνηση με ενημέρωσε για τη μερική αποχώρηση από τρεις πόλεις: την Ιντλίμπ, τη Ζαμπάντανι και την Ντεράα\”, σημείωσε ο Άναν. όμως υπογράμμισε ότι ο αριθμός των θυμάτων παραμένει \”ανησυχητικός\”.

Από την πλευρά του , ο ΟΗΕ ανησυχεί , καθώς η βία στη Συρία χειροτερεύει, παρά την αποδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου.

\”Παρά την αποδοχή του σχεδίου του κοινού ειδικού απεσταλμένου (του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν) για την επίλυση της κρίσης, η βία και οι επιθέσεις σε περιοχές όπου ζουν άμαχοι δεν έχουν σταματήσει. Η κατάσταση στο έδαφος εξακολουθεί να χειροτερεύει\”, δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook