Σε αδυναμία της ελληνικής πλευράς να εγγυηθεί τις συνθήκες ασφάλειας του υψηλού της προσκεκλημένου, εντός των ημερών του Πάσχα οφείλεται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η ακύρωση της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιον Όρος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επρόκειτο να επισκεφθεί το Άγιο Όρος στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και συγκεκριμένα τη ρωσική μονή του Αγίου Παντελεήμονα ενώ στην διάρκεια της παραμονής του επρόκειτο να έχει συνάντηση και με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ.

Η απάντηση που υποστηρίζουν οι Ρώσοι ότι έλαβαν από την Ελληνική κυβέρνηση –κατά τη διαδικασία ανταλλαγής επιστολών οι οποίες συνήθως ανταλλάσσονται κατά την προετοιμασία της επίσκεψης- ήταν ότι δεν θα είναι εφικτή η υποστήριξη της επίσκεψης αφού ο κρατικός μηχανισμός το Πάσχα βρίσκεται σε...αργία.

Σύμφωνα με μία εκδοχή, υπήρξε εμπλοκή με τα ζητήματα ασφαλείας και τη συνεννόηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τις ρωσικές υπηρεσίες, ενώ ορισμένοι κύκλοι εντοπίζουν τα αίτια της ακύρωσης του ταξιδιού στο διπλωματικό πεδίο και συγκεκριμένα στα ενεργειακά.

Οι αιτιάσεις αυτές της Αθήνας από ότι φαίνεται «δυσαρέστησαν» τη Μόσχα που προτίμησε, εξαιτίας της απρόσμενης αυτής απάντησης, να αναβάλει την επίσκεψη σε εύθετο χρόνο.