Μετά το Πάσχα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ξεκινήσει τη μαζική αποστολή των φορολογικών εντύπων σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ καθώς και σε όλους τους συνταξιούχους που ανεξαρτήτως εισοδήματος μπορούν και φέτος να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους χειρόγραφα.

Όσοι δεν έχουν αποκτήσει κωδικούς πρόσβασης, το υπουργείο Οικονομικών θα τους ενημερώσει με συστημένη επιστολή, προκειμένου να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα taxisnet και να υποβάλλουν τις δηλώσεις ηλεκτρονικά.

Όπως αναφέρει το news247.gr, οι φορολογικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν έως τις 15 Ιουνίου 2012.

Ωστόσο, μέχρι τότε θα έχουν μάθει εκατομμύρια φορολογούμενοι τα νέα μέτρα που ζητά η Τρόικα με κορυφαίο την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Προθεσμίες για τις ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις Ε9

Δύο διαφορετικές προθεσμίες πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για την ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων Ε9.

Η πρώτη προθεσμία αφορά όσους έχουν λάθη, παραλείψεις ή διαπιστώνουν, ότι άλλα στοιχεία έχουν αναγράψει στο έντυπο Ε9 προηγούμενων ετών και άλλα εμφανίζονται στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Οικονομικών.

Η δεύτερη προθεσμία έχει να κάνει με το έντυπο Ε9 που θα υποβληθεί εφέτος και αφορά τις μεταβολές στην περιουσιακή και οικογενειακή κατάσταση που σημειώθηκε πέρυσι και λήγει στις 31 Ιουλίου 2012.

Φέτος για πρώτη φορά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων υποχρεούνται να αναγράψουν στη φορολογική τους δήλωση τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, που "τακτοποίησαν" με το νόμο 3843/2010.

Στις παρατηρήσεις της δήλωσης στοιχείων ακινήτων υποχρεωτικά αναγράφεται:

- Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής του που έχει δηλωθεί σε προηγούμενα Εντυπα Ε9, ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης καθώς και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου.

- Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομιαίων ακινήτων αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.

- Σε περίπτωση μεταβολής που επήλθε σε ακίνητο εντός του έτους 2011, αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.