Την απόφασή του για εκ περιτροπής εργασία στα ναυπηγεία ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας «Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ» (ΕΝΑΕ), μετά από διαβουλεύσεις πολλών μηνών. Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση είχαν προχωρήσει την Πέμπτη σε στάση εργασίας, πραγματοποιώντας πορεία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αντιδρώντας στην πρόθεση της διοίκησης να μειώσει τις ώρες εργασίας.

Η εταιρεία αναφέρει ότι, για διάστημα μεγαλύτερο του έτους, εξοφλούσε το σύνολο των αποδοχών των εργαζομένων της, χωρίς να λαμβάνει πληρωμές από τον κύριο πελάτη της -το Πολεμικό Ναυτικό- τονίζοντας πως «το Ελληνικό Δημόσιο δεν εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις, που είχε αναλάβει με σύμβαση, που ψήφισε η Βουλή και έχει ισχύ νόμου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση να αναλαμβάνει το Ναυπηγείο εργασίες από ξένες χώρες και επιπλέον, με την ερμηνεία, που δίνει το υπουργείο Άμυνας, απαγορεύεται ακόμη και η συμμετοχή της εταιρείας σε διαγωνισμούς που προκηρύσσονται από το Πολεμικό Ναυτικό.

«Το υπάρχον πρόγραμμα κατασκευής υποβρυχίων διακόπηκε, διότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν καταβάλλει τις προβλεπόμενες από τη σύμβαση πληρωμές», τονίζεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς, επαναλαμβάνοντας πως «δεν υπάρχει δυνατότητα βιώσιμης λειτουργίας επιχείρησης, στην οποία απαγορεύεται κάθε εξαγωγική, αλλά και εγχώρια δραστηριότητα, ενώ ο κύριος πελάτης της δεν είναι συνεπής στην καταβολή των οφειλών, που αφορούν τις μοναδικές υπάρχουσες συμβάσεις».

 

in.gr