Το Αργοστόλι είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλονιάς με πληθυσμό 14.000 κατοίκων και αποτελεί την πρωτεύουσα και το κυρίως λιμάνι του νησιού.

Είναι πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς από το 1757 και βρίσκεται στο κέντρο του νοτίου τμήματος του νησιού. Το Αργοστόλι βρίσκεται στην άκρη ενός κόλπου με το ίδιο όνομα, περιστοιχισμένο από βουνά και καταπράσινα δάση.
Ενετικά κτίρια στέκονταν στην πόλη αλλά καταστράφηκαν όπως και ολόκληρο το Αργοστόλι και σχεδόν κάθε άλλη πόλη και χωριό στον ισχυρό σεισμό του 1953.

Η πόλη ξαναχτίστηκε έκτοτε με τη βοήθεια του ελληνικού κράτους αλλά αντίθετα με την πόλη της Ζακύνθου, δεν έγινε καμιά προσπάθεια να διατηρηθεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το τοπικό χρώμα.

\"\"

\"\"

\"\"

Μια πέτρινη γέφυρα μήκους 650 μέτρων που ονομάζεται γέφυρα του Δραπάνου στέκει στην είσοδο της πρωτεύουσας και στο κέντρο της βρίσκεται η μικρή πυραμίδα Κολώνα, αφιερωμένη στον Charles de Bosset που κατασκεύασε τη γέφυρα.

\"\"

Το σύγχρονο και κοσμοπολίτικό Αργοστόλι είναι πολύβουο και παρέχει πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και δραστηριότητες. Διαθέτει ελκυστικό παράλιο δρόμο με φοινικόδεντρα και όμορφο πλακόστρωτο με πολύχρωμα βότσαλα της θάλασσας. Ο δρόμος καταλήγει στην αποβάθρα, όπου δένουν ψαρόβαρκες και τα σκάφη που εξυπηρετούν το Ληξούρι κάθε μισή ώρα.

Η κεντρική πλατεία της πόλης λέγεται πλατεία Βαλιάνου. Πρόκειται για μια μεγάλη κι ευχάριστη πλατεία με πολλά εστιατόρια,αφενεία και μπαρ. Τα καλοκαιρινά βράδια η πλατεία γεμίζει κόσμο γιατί εκεί πηγαίνουν οι ντόπιοι για τον παραδοσιακό βραδινό περίπατο. Είναι ενδιαφέρον κι ευχάριστο να παρατηρεί κανείς τον κεφαλλονίτικο τρόπο ζωής.

\"\"

Η πλακόστρωτη οδός Λιθόστρωτο είναι ο εμπορικός δρόμος της πρωτεύουσας και είνι γεμάτος μαγαζιά. Εκεί στέκει και η όμορφη εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα και το ενδιαφέρον καμπαναριό της πλατείας της Καμπάνας.

Στο Αργοστόλι μπορείτε να επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο της Κεφαλονιάς που φιλοξενεί ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα από τη μυκηναϊκή, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο. Η συλλογή περιλαμβάνει νομίσματα, σπαθιά, γλυπτά και κεραμικά από διάφορες περιόδους.

Ένα άλλο ενδιαφέρον μουσείο είναι το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο που φιλοξενείται στο ισόγειο της Κοργιαλένειου Βιβλιοθήκης.

Αποτελεί αναπαράσταση ενός παραδοσιακού κεφαλλονίτικου σπιτιού του 19 ου αιώνα και περιλαμβάνει πλούσια συλλογή φωτογραφιών του νησιού. Η εντυπωσιακή βιβλιοθήκη της πρωτεύουσας περιέχει 50.000 βιβλία μεταξύ των οποίων μερικά πολύ σπάνια και παλιά χειρόγραφα.

Κοντά στη βιβλιοθήκη βρίσκεται το θέατρο Κέφαλος που θεωρείται από τα καλύτερα στην Ελλάδα. Ο φάρος των Αγίων Θεοδώρων απέχει μερικά χιλιόμετρα από το Αργοστόλι και κατασκευάστηκε από τον Βρετανό κυβερνήτη Napier.

Είναι γνωστός ως Φανάρι και αποτελείται από ένα μικρό στρογγυλό κτίριο με λευκές κολώνες δωρικού ρυθμού. Ο όμορφος φάρος αποτελεί σήμα κατατεθέν της Κεφαλονιάς.

Η Σάμη είναι το πλησιέστερο παραθαλάσσιο θέρετρο στην πρωτεύουσα, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων. Είναι δημοφιλής με υπέροχες παραλίες κι έχει βραβευτεί με την Γαλάζια Σημαία. Στην περιοχή μπορείτε να βρείτε καταλύματα, ταβέρνες και πληθώρα καταστημάτων.

greeka.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook