Στενεύουν τα περιθώρια για τους Ευρωπαίους ηγέτες, που πρέπει να πείσουν εγκαίρως ΗΠΑ και Ασία να συνεισφέρουν στην κεφαλαιακή ενίσχυση του ΔΝΤ, ενόψει της Συνόδου της G20 στις 20 Απριλίου. Στη Σύνοδο του Φεβρουαρίου, οι σχετικές συζητήσεις είχαν καταλήξει σε τέλμα, αλλά τώρα η Ευρώπη – θεωρεί πως – έχει ως \’άσο στο μανίκι\’ την απόφαση του Εurogroup να αυξήσει το τείχος προστασίας της ευρωζώνης στα 800 δισ. ευρώ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ζητήσει από τα μέλη του Ταμείου να δώσουν 500 δισ. δολ. επιπλέον για ενδεχόμενες μελλοντικές διασώσεις.

Επί του θέματος, Ιαπωνία και Κίνα συμφώνησαν σε συνεργασία προκειμένου να αποφασίσουν από κοινού για ενδεχόμενη συνεισφορά τους στο ΔΝΤ.

Σε δηλώσεις του ο Ιάπωνας ΥΠΟΙΚ Αζούμι, ξεκαθάρισε ότι οι δύο χώρες δεν έχουν ακόμα αποφασίσει αν θα αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο ΔΝΤ.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ απέκλεισε εμμέσως ξανά το ενδεχόμενο νέας συμβολής των ΗΠΑ στο ΔΝΤ, δηλώνοντας στα μέσα της εβδομάδας ότι η Ευρωζώνη έχει \’\’τους πόρους και τις ικανότητες\’\’ να ρυθμίσει την κρίση χρέους χωρίς εξωτερική βοήθεια.

\’\’Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν ότι θα κάνουν ο,τιδήποτε είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει (η Ευρωζώνη) και για να διατηρηθεί η συνοχή της. Και μπορούν να το κάνουν, πιστεύω ότι έχουν τους πόρους και τις ικανότητες να το κάνουν\’\’, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκάιτνερ.

Εν τω μεταξύ, κεφαλαιακή ενίσχυση των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να ζητήσει επισήμως η Γαλλία, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ της χώρας, Francois Baroin.

\”Με φόντο την ενίσχυση του ESM, η Γαλλία καλεί το ΔΝΤ να προχωρήσει σε αύξηση των δικών του πόρων\”, σημείωσε ο ίδιος σε συνεδρίαση της Zone Franc, ομίλου αφρικανικών χωρών που συνδέονται με το ευρώ.
\”Η Zone Franc συμμερίζεται την θέση της Γαλλίας για την αύξηση των πόρων του ΔΝΤ\”, κατέληξε ο Baroin.

bankingnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook