Στην Κρήτη συστάθηκε πρόσφατα το γραφείο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και έχει ήδη να επιδείξει σημαντικό έργο, σε πείσμα της πρωτοφανούς γενικότερης απαξίωσης στον τομέα του Πολιτισμού.

Σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, αλλά και το Αμερικανικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Ηole της Μασαχουσέτης, πραγματοποιήθηκαν ήδη σημαντικές έρευνες στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ του Ηρακλείου και της Ντίας, οι οποίες έφεραν στο φως σημαντικά ναυάγια των ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων. Οι έρευνες στον κρητικό βυθό θα συνεχιστούν με τη χρήση της πιο προηγμένης τεχνολογίας, για την ακριβέστερη καταγραφή των στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στην αποκάλυψη κάθε χρήσιμης αρχαιολογικής πληροφορίας.

Η "Τηλεόραση από τους Πολίτες" ακολουθεί τις έρευνες των καταδυόμενων αρχαιολόγων περιμετρικά της Κρήτης. Καταγράφει τις σημαντικές πληροφορίες που δίνει ο βυθός και συζητά για την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού ως το καλύτερο μέσο για την προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων. Εξάλλου, το άγνωστο παρελθόν έρχεται λίγο πιο κοντά μας, αν σκεφτούμε ότι το διάστημα που μας χωρίζει από την αρχαιότητα είναι μόλις μερικοί παππούδες…

Ο καταδυόμενος αρχαιολόγος του γραφείου στο Ηράκλειο μιλά για το τεράστιο έργο που έχει να καλύψει η υπηρεσία με μόνο αντίδοτο τη μεθοδική και σκληρή δουλειά, αλλά και τη συμπαράσταση των τοπικών επιστημονικών και άλλων φορέων. Μιλά επίσης για την αναγκαιότητα μετάδοσης της αρχαιολογικής πληροφορίας και τη βιωματική σχέση που μπορούμε να αποκτήσουμε με την πολιτιστική μας κληρονομιά.
"Τηλεόραση από τους Πολίτες"