Επιβεβαιώνεται το δημοσίευμα του Flashnews.gr ( όσον αφορά την επένδυση της Μιnoan Group στο Κάβο Σίδερο στη Σητεία (βλέπε εδώ) σύμφωνα με το οποίο η νέα «κουρεμένη» επενδυτική πρόταση της εταιρείας προωθείται με διαδικασίες fast track μέσα σε θετικό κλίμα συνεργασίας μεταξύ του αγγλικού κολοσσού και της ελληνικής πλευράς.

Στο παιχνίδι τη βδομάδα που μας πέρασε, μπήκε πια και η βρετανική κυβέρνηση καθώς από συνάντηση του Βρετανού πρέσβη Δρ. Ντέιβιντ Λάντσμαν με την υπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου συνοδεύτηκε η επίσημη κατάθεση του αιτήματος για ένταξη στη διαδικασία «fast track» της μεγάλης τουριστικής επένδυσης .

Ο κ. Λάντσμαν και η βρετανική πρεσβεία έχουν συναντήσει αρκετούς υπουργούς Ανάπτυξης προκειμένου να προχωρήσει το πολυσυζητημένο έργο σε ακίνητα της Μονής Τοπλού.

Ο πρέσβης, επανέλαβε στην κ. Διαμαντοπούλου, όπως υποστήριξε στο ΑΜΠΕ, πως

«τα έργα που συζητήσαμε, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που αφορούν υψηλού επιπέδου οικιστική και τουριστική ανάπτυξη, βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού εδώ και χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια οι βρετανικές εταιρίες που παρέχουν τη χρηματοδότηση και την τεχνογνωσία για τα έργα αυτά, ανανεώνουν το ενεργό ενδιαφέρον τους για την επένδυσή τους και για την Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι τα αρχικά σχέδια της Minoan προέβλεπαν την κατασκευή πέντε ξενοδοχείων, μίας μαρίνας και διαμερισμάτων 26.000 στρέμματα που ανήκουν στη Μονή Τοπλού ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας, τo 2009, έκανε δεκτή την προσφυγή των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των πολιτών και εισηγήθηκε ότι η συγκεκριμένη περιοχή προορίζεται μόνο για ήπια τουριστική ανάπτυξη και μόνο στο αναγκαίο μέτρο, ενώ η σχεδιαζόμενη από την αγγλική εταιρεία και το μοναστήρι αποτελεί εντατική τουριστική ανάπτυξη.

Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη η εταιρεία επιστρέφει με νέα πρόταση για πολύ μικρότερη επένδυση στην ίδια περιοχή της Κρήτης ελπίζοντας ότι μπορεί να τα καταφέρει μέσω του προγράμματος για επενδύσεις fast-track.

Η νέα επενδυτική πρόταση των Βρετανών προβλέπει πως δεν θα κατασκευαστούν παραθεριστικές κατοικίες, αλλά δύο μεγάλα ξενοδοχεία 5 και 6 αστέρων, συνολικής δυναμικότητας περί τις 2.000 κλίνες, καθώς και κέντρα θαλασσοθεραπείας και γήπεδο γκολφ. Το αρχικό σχέδιο, που είχε μπλοκαριστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προέβλεπε την κατασκευή παραθεριστικών χωριών, ξενοδοχείων 7.000 κλινών, συνεδριακών κέντρων και άλλων εγκαταστάσεων.

«Η κ. υπουργός με ενημέρωσε για τον σαφή προσανατολισμό της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα ανάπτυξης και ιδιαίτερα για τις διαδικασίες fast track. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην προχωρήσουν τα έργα αυτά γρήγορα» είπε στο ΑΜΠΕ ο Βρετανός πρέσβης.

Να σημειωθεί ότι πριν από μια εβδομάδα περίπου και όπως είχε δημοσιεύσει το flashnews.gr o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Duncan Wilson μιλώντας στο BBC ανέφερε ότι στο προσεχές διάστημα θα έχει λάβει οριστική απάντηση από τις ελληνικές αρχές, σχετικά με την τελική επενδυτική της πρόταση, ύψους 100 εκ. ευρώ (83,3 εκ. στερλίνες), που έχει υποβληθεί στο Invest in Greece ενώ εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος ότι η ελληνική πλευρά που έχει θέσει το project σε διαδικασίες fast track, θα δώσει το ok για την υλοποίηση του.

«Η Ελλάδα περνάει μια ιστορική οικονομική κρίση… προχωράει όμως μπροστά και συνειδητοποιεί ότι το μέλλον της συναρτάται από τους ξένους επενδυτές», είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Minoan.

Οι επαφές του πρέσβη με την κ. Διαμαντοπούλου επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα του BBC ότι η επενδυτική πρόταση της Minoan θα «φιλοξενηθεί» στο Κάβο Σίδερο και μάλιστα πολύ σύντομα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook