Ξεκινά από αύριο, μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής εβδομάδας, η πλήρης εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία. Πλέον βασικό ρόλο στη συνταγογράφηση θα έχει ο φαρμακοποιός και όχι – όπως μέχρι σήμερα – ο γιατρός.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας το μέτρο της συνταγογράφησες δραστικής ουσίας και όχι εμπορικής επωνυμίας φαρμάκου αφορά 10 δραστικές ουσίες, για τις οποίες οι γιατροί θα μπορούν να επιλέγουν και να συνταγογραφούν οποιαδήποτε εμπορική ονομασία φαρμάκου, θεωρούν απαραίτητο για τους ασθενείς, από τον κατάλογο των φαρμάκων ανά δραστική ουσία, όπως έχει ανακοινωθεί.

Όλα τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στη λίστα και αφορούν στις 10 δραστικές ουσίες, έχουν ενσωματωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ. Για κάθε ομάδα φαρμάκων αναγράφεται η τιμή αναφοράς, που αντιστοιχεί στο φθηνότερο γενόσημο για το οποίο οι ασφαλισμένοι θα καταβάλουν μόνο την συμμετοχή τους.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα συνταγογράφησης, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει είτε το φθηνότερο φάρμακο, με βάση τη δραστική ουσία, ή κάποιο ακριβότερο σκεύασμα της ίδιας δραστικής ουσίας. Σε αυτή την περίπτωση όμως ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταβάλει στο φαρμακείο εκτός από τη συμμετοχή του και τη διαφορά στην τιμή.

Δείτε εδώ τη λίστα των συνταγογραφόμενων ουσιών από την ιστοσελίδα του ΕΟΦ

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook