Έχουν μέλλον οι μικρές τράπεζες στην Ελλάδα της βαθιάς ύφεσης και της χρεοκοπίας;

Όταν οι μεγάλες τράπεζες σχεδόν έχουν καταρρεύσει κεφαλαιακά και το μέλλον τους είναι εξαρτημένο από τα κεφάλαια του ΤΧΣ, υπάρχει μέλλον για τις μικρές τράπεζες.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην δημιουργία των μικρών τραπεζών στην Ελλάδα έχουν εκλείψει. Δεν παράγουν κέρδη, κεφαλαιακά πιέζονται ενώ ποιο είναι το επιχειρηματικό τους πλάνο σε αυτή την φάση; Να συρρικνωθούν;

Ωστόσο δεν θα μπουν όλες οι μικρές τράπεζες σε ένα καλάθι.

Προφανώς υπάρχουν κάποιες που μπορεί να σταθούν καλύτερα, κάποιες άλλες που αν δεν στηριχθούν από το ΤΧΣ θα έχουν αντικειμενικό πρόβλημα επιβίωσης.

Είναι ενθαρρυντικό πάντως ότι η ΤτΕ έχει δηλώσει ανεπίσημα στις τράπεζες ότι θα τις χρηματοδοτεί με ρευστότητα.

Υπάρχουν 1 με 2 περιπτώσεις τραπεζών που αν δεν χρηματοδοτηθούν από το ΤΧΣ θα καταλήξουν είτε σε κάποια άλλη τράπεζα – υποχρεωτική εξαγορά – είτε σε διάσπαση σε good και bad bank ωστόσο μάλλον θα τις στηρίξει το ΤΧΣ.

Η Attica bank δεν μπορεί να επικαλείται ότι έχει εύρωστα ταμεία βασικούς μετόχους. Μετά το haircut στο ελληνικό χρέος το προφίλ των μετόχων άλλαξε επί τα χείρω.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν μπορεί να συμμετάσχει σε αμκ της Attica bank. Το ΤΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε αμκ της Attica bank.

Άρα 2 μέτοχοι με ποσοστό 41% περίπου δεν μπορούν να συμμετάσχουν.

Το ΤΣΜΕΔΕ με ποσοστό 42,5% θα καλύψει την ελάχιστη συμμετοχή το 10% – πιθανότατα να καλύψει μεγαλύτερο ποσοστό ώστε η ανακεφαλαιοποίηση να πραγματοποιηθεί με κοινές μετοχές με αναστολή ψήφου.

Η Attica bank έχει χάσει την δυνατότητα παραγωγής κέρδους ωστόσο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μη βιώσιμη τράπεζα.

Μπορεί να μην είναι συστημική τράπεζα αλλά είναι βιώσιμη τράπεζα και θα στηριχθεί από το ΤΧΣ.

Η Millennium bank συνεχίζει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα κάλυψης του χάσματος δανείων προς καταθέσεις και έτσι εξηγείται γιατί δίδει από τα υψηλότερα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Ωστόσο δεν ανήκει στις συστημικές τράπεζες αλλά σίγουρα στηρίζεται από την μητρική Millennium bank και δυνητικά θα μπορούσε να ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ.

Οι δομές λειτουργίας της τράπεζας έχουν βελτιωθεί εσχάτως.

Στην Proton bank η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη.

Ανακεφαλαιοποιήθηκε από το ΤΧΣ με 220 εκατ ευρώ αλλά γεγονός είναι επίσης ότι αντί να βαίνει αυξανόμενη η παρουσία της στην αγορά είναι συρρικνούμενη.

Έχει αποφασιστεί να επεκταθεί δυναμικά στα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προσεχώς όπως πληροφορούμαστε θα ανακοινώσει τα σχέδια της για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Η Proton bank προφανώς και δεν αποτιμάται 220 εκατ. Κοστίζει λιγότερο. Αν υπήρχε ενδιαφερόμενος που θα ήθελε να επενδύσει 150-180 εκατ το ΤΧΣ εκ των πραγμάτων θα έπρεπε να εξετάσει την οικονομική του προσφορά.

Η Probank προσπαθεί να καλύψει τον στόχο ανακεφαλαιοποίησης στα 230 εκατ ευρώ. Η τράπεζα δεν είναι συστημική αλλά είναι βιώσιμη.

Παρ΄ ότι γίνονται road show σε βασικούς πελάτες και δυνητικούς νέους μετόχους αν καλυφθεί ο στόχος των 110 με 120 εκατ δηλαδή το 50% της αύξησης η τράπεζα θα μπορεί να προσφύγει εν συνεχεία στο ΤΧΣ με ψηλά το κεφάλι. Ήδη θα έχει καλύψει το 50% από 10% ελάχιστης συμμετοχής.

Τα επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας παραμένουν υψηλά και αυτό είναι ένα ζήτημα για το τελικό καθαρό περιθώριο της τράπεζας.

Οι τράπεζες με υψηλά έξοδα εκ τόκων θα έχουν προβλήματα στο μέλλον.

Η FBBank πρόσφατα ανακεφαλαιοποιήθηκε και θα χρειαστεί εκ νέου κεφάλαια λόγω PSI και Blackrock.

Η παρουσία της ΑΤΕ στο μετοχικό της κεφάλαιο οριοθετεί την ευελιξία στην κεφαλαιακή της αναδιάρθρωση περιοριστικά.

Μόνο αν αποφασίσει η οικογένεια Ρέστη να υπερκαλύψει την μη συμμετοχή της ΑΤΕ στην νέα αύξηση θα αλλάξουν τα δεδομένα.

Το πιθανό σενάριο η εμπλοκή του ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

Από τις ξένες στην Geniki bank η ανακεφαλαιοποίηση έχει ολοκληρωθεί που σημαίνει ότι θα χρειαστεί εκ νέου κεφάλαια καθώς οι επισφάλειες συνεχίζουν να αποτελούν δομικό πρόβλημα της τράπεζας.

Η Citibank μετά το σοκ των προηγούμενων μηνών, έχει σταθεροποιηθεί.

Έκλεισε η BNP Paribas και βρέθηκε με νέες δουλειές και νέους πελάτες και αυτό έδωσε μια μικρή αναζωογόνηση στην πολύπαθη Citibank Ελλάδος.

Για την ώρα το Λονδίνο δεν έχει σχέδια για την Citibank πορεύεται και ο χρόνος θα δείξει.

Στην HSBC υπήρξε ένα μεγάλο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

Η τράπεζα έχει συρρικνωθεί αλλά έχει αποφασίσει ακόμη να παραμείνει στην Ελλάδα.

Τα έσοδα έχουν μειωθεί ωστόσο παραμένει η πιο άρτια ξένη τράπεζα στην Ελλάδα παρά τα προβλήματα.

bankingnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook