Με το Πάσχα των Καθολικών να έχει ήδη φθάσει κάτοικοι πολλών χωρών πέρασαν τα σύνορα για να προμηθευτούν φθηνά αβγά! Εκατοντάδες Τσέχοι επισκέφθηκαν γι\’ αυτόν τον λόγο την Πολωνία, όπου τα αβγά που θα στολίσουν το πασχαλινό τραπέζι πωλούνται έως και 40% φθηνότερα.

Κάθε χρόνο οι τιμές των αβγών αυξάνονται τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, την περίοδο δηλαδή πριν από το Πάσχα. Αυτό σε συνδυασμό με τη φετινή εφαρμογή των αυστηρότερων κανονισμών της Ε.Ε. για τους πτηνοτρόφους, που τους υποχρεώνουν να εκτρέφουν τα πουλερικά σε μεγαλύτερο χώρο, έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των τιμών. Στην Τσεχία 10 αβγά πωλούνται κατά μέσον όρο αντί 2,07 ευρώ, διπλάσια τιμή σε σχέση με πέρυσι. Οι τιμές υπερδιπλασιάστηκαν επίσης σε Πολωνία και Βουλγαρία.

Κατά μέσον όρο οι καταναλωτές στην Ε.Ε. πλήρωσαν φέτος τα αβγά κατά 76,5% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρμόδιοι για την αγροτική ανάπτυξη αναμένουν διόρθωση των τιμών καθώς, όπως επισημαίνουν, μια από τις αιτίες της αύξησης είναι το προσωρινό κλείσιμο πολλών πτηνοτροφικών μονάδων για να εκσυγχρονιστούν.

Η Ε.Ε. έχει κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον 14 από τις 27 χώρες-μέλη που δεν έχουν εφαρμόσει τον κανονισμό για νέα μεγαλύτερα κλουβιά για τα πτηνά. Μεταξύ των παραβατών είναι η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Λετονία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook