Τελευταία ενημέρωση 22:29

Παρατείνεται η αγωνία για το εάν θα πραγματοποιηθεί ή όχι η απεργία της ΠΝΟ την Μ.Τρίτη και την Μ.Τετάρτη.

Το απόγευμα της Κυριακής, η συνάντηση της Αννας Διαμαντοπούλου και του Γιώργου Κουτρουμάνη με την ΠΝΟ διεξήχθη σε ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο κλίμα.

Η υπουργός Ανάπτυξης κατήγγειλε στελέχη των ναυτεργατών που πρόσκεινται στο ΚΚΕ για άκαμπτη στάση, προειλημμένες αποφάσεις και απειλές για κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον με κάθε τρόπο.

Στο μεταξύ το πλήγμα στην ακτοπλοία είναι δεδομένο αφού σχεδόν κανείς ταξιδιώτης δεν θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για να αποφασίσει αν θα πάει διακοπές σε νησί.

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα που την περασμένη Πέμπτη είχε σε πλοίο της κρατήσεις εισιτηρίων 1.450 και την Κυριακή λόγω ακυρώσεων είχαν μειωθεί στις…150!!!

Μίνι Υπουργικό Συμβούλιο συγκάλεσε στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ενώ η ΠΝΟ δεν πρόκειται -τελικά- να λάβει απόφαση για την απεργία απόψε.

Αν και αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση ότι θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ το βράδυ της Κυριακής για να λάβει απόφαση εάν θα προχωρήσει ή όχι στην υλοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης, τελικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Εκπρόσωποι σωματείων της ΠΝΟ εξέτασαν το νέo έγγραφο με τις βελτιωμένες προτάσεις για τον Οίκο Ναύτου που επέδωσε στους συνδικαλιστές των ναυτικών η υπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου και συζήτησαν για το τι θα πρέπει να πράξουν, ωστόσο στη συνεδρίαση αυτή δεν συμμετείχαν όλα τα σωματεία.

Ενδεχομένως, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ να συνεδριάσει τη Δευτέρα, μετά τη συνάντηση που έχει προγραμματισθεί με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Πάντως, μετά τη σύσκεψη με την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Γ.Κουτρουμάνη, ο γγ της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς δήλωσε: «Δεν μείναμε ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις του υπουργείου». Ωστόσο, άλλοι εκπρόσωποι ναυτικών σωματείων δήλωσαν ότι οι προτάσεις του υπουργείου είναι όντως βελτιωμένες και θα πρέπει να εξεταστούν.

Η Αννα Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον με κάθε τρόπο και επέρριψε ευθύνες για το επαπειλούμενο αδιέξοδο σε συνδικαλιστικά στελέχη που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Κατήγγειλε ότι έχουν προειλημμένες αποφάσεις και άκαμπτη στάση, ενώ σημείωσε ότι έφθασαν στο σημείο να εκτοξεύουν ευθείες απειλές για την τουριστική κίνηση, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις τον Ιούνιο και τον Αύγουστο. «Οι απειλές αυτές δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από κανέναν» τόνισε η υπουργός ανάπτυξης.

Τόσο η κ. Διαμαντοπούλου, όσο και ο Γ.Κουτρουμάνης κάλεσαν την ΠΝΟ να αναλάβει τις ευθύνες της και να σκεφθεί το συμφέρον των 200.000 ναυτικών. Οι ναυτικοί έχουν προβλήματα που προσπαθούμε να λύσουμε, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι επιπτώσεις στους υπόλοιπους κλάδους, όπως είναι οι ξενοδόχοι, οι νησιώτες, οι αγρότες, τόνισαν οι υπουργοί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η υπουργός Ανάπτυξης έθεσε τελεσίγραφο προς την ΠΝΟ να λάβει τις τελικές αποφάσεις της εντός της ημέρας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ειπώθηκε στους εκπροσώπους των ναυτικών ότι οι προτάσεις του υπουργείου ισχύουν έως τα μεσάνυχτα και πως θα αποσυρθούν στην περίπτωση που επιμείνουν στην απεργιακή κινητοποίηση.

Όλες οι εναλλακτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει με την απεργία της ΠΝΟ (Μ.Τρίτη και Μ.Τετάρτη), καθώς και την κινητοποίηση των ΚΤΕΛ (Μ.Πέμπτη), που αναμένεται να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στην τουριστική κίνηση εν όψει Πάσχα, εξετάζονται αυτήν την ώρα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος συγκάλεσε μίνι Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν η υπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Κατά τα φαινόμενα, μεταξύ των εναλλακτικών που εξετάζονται είναι και η επιστράτευση πληρωμάτων.

Ανακοίνωση στήριξης απο το ΚΚΕ

\”Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι δίκαιος, είναι αγώνας για τη δουλειά και την επιβίωση. Η επίθεση που εξαπολύεται από τους εφοπλιστές, τα ΜΜΕ και τα κόμματα του κεφαλαίου στη διήμερη απεργία των ναυτεργατών είναι θρασύτατη», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ

«Η πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση είναι εκείνη που τσακίζει νησιώτες, φτωχομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους. Οι ίδιοι που αυξάνουν τα ναύλα, προωθούν την ανασφάλιστη, μαύρη εργασία στα πλοία θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, μειώνουν δρομολόγια και τσακίζουν συνολικά το εργατικό λαϊκό εισόδημα, παριστάνουν τους υπερασπιστές των νησιωτών και των εργαζομένων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η απεργία των ναυτεργατών, όπως και κάθε απεργιακή κινητοποίηση κάθε κλάδου εργαζομένων, ασφαλώς και έχει συνέπειες. Την αποκλειστική ευθύνη για την ταλαιπωρία των νησιωτών, των ταξιδιωτών και της αγροτιάς την έχει η κυβέρνηση που χτυπάει αλύπητα τα στοιχειώδη δικαιώματα όλων των εργαζομένων προς όφελος των εφοπλιστών και αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών», σύμφωνα με το ΚΚΕ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook