«Πόλεμος» ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ των ναυτικών σωματείων της ΠΝΟ, μετά τη νέα πρόταση της υπουργού Ανάπτυξης Αννας Διαμαντοπούλου. Ο γγ της ΠΝΟ Γ.Χαλάς και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Αντ. Νταλακογιώργος δηλώνουν ότι η απεργία της Μ.Τρίτης και Μ.Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Ωστόσο, 9 σωματεία του κλάδου καταγγέλλουν ότι το ΠΑΜΕ δεν επιτρέπει τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, προκειμένου να εξετασθεί η νέα πρόταση.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σκληραίνει της στάση της, δηλώνοντας ότι τα περιθώρια διαλόγου έχουν εξαντληθεί και πως θα λάβει όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε επιστράτευση και προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια.

Έτσι, τουρίστες και εκδρομείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν τελικά θα ταξιδέψουν ή όχι στα ελληνικά νησιά ή όχι ένα 24ωρο πριν το προγραμματισμένο τους ταξίδι εν όψει των εορτών του Πάσχα. Πάντως, οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει πολλές ακυρώσεις, κυρίως από το εξωτερικό.

Παράλληλα, οι παραγωγοί κυρίως της Κρήτης αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης της απεργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι από αυτούς προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να φθάσουν τα προϊόντα τους στην Αθήνας. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι η εκμίσθωση Ro-Ro για την μεταφορά των αγροτικών προϊόντων.

Πόλεμος ανακοινώσεων στην ΠΝΟ

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το πρωί της Δευτέρας δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει βούληση της κυβέρνησης για να ανασταλεί η απεργία και επανέλαβε ότι ο Οίκος Ναύτου θα πρέπει να παραμείνει όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Αντώνης Νταλακογιώργος δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ότι η απόφαση για την 48ωρη απεργία των ναυτεργατών δεν έχει αλλάξει και ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ αναμένεται να συνεδριάσει μόνο αν προκύψει κάτι πολύ σημαντικό ή βελτιωμένο από πλευράς της κυβέρνησης.

Ήδη, από χθες, Κυριακή, μετά τη συνάντηση της ΠΝΟ με την Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γ.Χαλάς δήλωνε: «Δεν μείναμε ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις του υπουργείου, αλλά θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή». Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι άλλων σωματείων δήλωναν ότι η πρόταση της κ. Διαμαντοπούλου είναι βελτιωμένη και θα πρέπει να εξεταστεί.

Ωστόσο, συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ την Κυριακή για να ληφθεί απόφαση για την απεργία δεν πραγματοποιήθηκε. Όπως καταγγέλλουν 9 σωματεία του κλάδου, η συνεδρίαση άρχισε, αλλά διεκόπη μετά από παρέμβαση του ΠΑΜΕ.

«Συμμεριζόμενοι το κοινωνικό αίσθημα του συνόλου των συνανθρώπων μας, αποφασίστηκε η εκτελεστική επιτροπή να συνεδριάσει για να επανασυζητήσει και να επανεκτιμήσει τα αποτελέσματα της συνάντησης, παρόλη την απόσταση που μας χωρίζει από τη ρεαλιστική λύση των αιτημάτων.

»Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΝΟ εισέβαλαν στον χώρο της συνεδρίασης, ναυτικοί, μέλη του ΠΑΜΕ, με αποτέλεσμα την βίαιη διακοπή της συνεδρίασης και την αποχώρηση των εννέα από τα δεκατέσσερα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής με συνέπεια να μην πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση.

»Θεωρούμε απαράδεκτη την εισβολή μελών μιας παρατάξεως στο χώρο όπου ελάμβανε μέρος η συνεδρίαση, για να μας επιβάλλουν \”δημοκρατικά\” τις θέσεις τους και τον τρόπο της συζητήσεως.

Καταγγέλλουμε την κατ\’ εξακολούθηση υιοθέτηση παρόμοιων τακτικών» τονίζουν τα 9 σωματεία.


Το ιστορικό των επαφών της Κυριακής

Η κυβέρνηση εμφανίστηκε ανυποχώρητη έναντι των αιτημάτων των ναυτεργατικών σωματείων κάτι που φάνηκε και από το ύφος της ανακοίνωσης που εξέδωσε χθες βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου. «Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και να διασφαλίσει την ομαλή εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών και την απρόσκοπτη διακίνηση των προϊόντων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην υπουργό Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου και τους εκπροσώπους των ναυτεργατών, που διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο κλίμα, απέβησαν άκαρπες.

Ενδεικτικός είναι ο διάλογος που διημείφθη ανάμεσα στην Α. Διαμαντοπούλου και τον πρόεδρο της Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Σ. Τσιμπόγλου:

Α. Διαμαντοπούλου: «Καταστρέφετε τους παραγωγούς, τον τουρισμό και την οικονομία.

Σ. Τσιμπόγλου: «Ποια είσαι εσύ που τα λες; Η κυβέρνηση με την πολιτική της, τους έχει αφανίσει όλους.

Α. Διαμαντοπούλου: «Είναι προφανές ότι πρόκειται για πολιτική αντιπαράθεση».

«Η απεργία των ναυτεργατών, όπως και κάθε απεργιακή κινητοποίηση κάθε κλάδου εργαζομένων, ασφαλώς και έχει συνέπειες», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνοντας πως την αποκλειστική ευθύνη «για την ταλαιπωρία των νησιωτών, των ταξιδιωτών και της αγροτιάς την έχει η κυβέρνηση που χτυπάει αλύπητα τα στοιχειώδη δικαιώματα όλων των εργαζομένων προς όφελος των εφοπλιστών και αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών».

Θα συνεδριάσει η ΠΝΟ;

Αν και αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση ότι θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ το βράδυ της Κυριακής για να λάβει απόφαση εάν θα προχωρήσει ή όχι στην υλοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης, τελικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Εκπρόσωποι σωματείων της ΠΝΟ εξέτασαν το νέο έγγραφο με τις βελτιωμένες προτάσεις για τον Οίκο Ναύτου που επέδωσε στους συνδικαλιστές των ναυτικών η υπουργός Ανάπτυξης και συζήτησαν για το τι θα πρέπει να πράξουν, ωστόσο στη συνεδρίαση αυτή δεν συμμετείχαν όλα τα σωματεία.

Ενδεχομένως, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ να συνεδριάσει σήμερα, μετά τη συνάντηση που έχει προγραμματισθεί με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Πάντως, μετά τη σύσκεψη με την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Γ.Κουτρουμάνη, ο γγ της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς δήλωσε: «Δεν μείναμε ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις του υπουργείου». Ωστόσο, άλλοι εκπρόσωποι ναυτικών σωματείων δήλωσαν ότι οι προτάσεις του υπουργείου είναι όντως βελτιωμένες και θα πρέπει να εξεταστούν.

Αγωνία για επιβάτες, αγρότες και ξενοδόχους

Την ίδια στιγμή, στο κατακόρυφο έχει φτάσει η αγωνία για χιλιάδες επιβάτες που είχαν κλείσει ακτοπλοϊκά εισιτήρια για να ταξιδέψουν αύριο και μεθαύριο. Και οι παραγωγοί των νησιών φοβούνται για τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα που είναι άγνωστο αν θα μπορέσουν να τα μεταφέρουν. Σήμα κινδύνου εκπέμπουν όμως και οι ξενοδόχοι, καθώς ενδεχόμενη πραγματοποίηση της απεργίας θα οδηγήσει σε μπαράζ ακυρώσεων, στις ξενοδοχειακές μονάδες των νησιών που έβλεπαν τις διακοπές του Πάσχα ως ευκαιρία για οικονομική «ανάσα».

Καθησυχαστικοί οι ιδιοκτήτες ΚΤΕΛ

Οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ έχουν εξαγγείλει απεργία την Μ.Πέμπτη, διεκδικώντας την υπογραφή νέας σύμβασης εργασίας και να σταματήσουν οι απολύσεις συναδέλφων τους. Από την άλλη πλευρά, πρόεδρος των ΚΤΕΛ Σοφοκλής Φάτσιος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι τα λεωφορεία θα κινηθούν κανονικά, όπως έχει προγραμματισθεί, δεδομένου ότι το 90% των ιδιοκτητών είναι και οδηγοί.

real.g/ in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook