Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και τις δυνάμεις της «Ομάδας 5+1» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, θα επαναληφθούν το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον. Οι προηγούμενες συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και στις δυνάμεις της Ομάδας 5+1 στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο κατέληξαν σε αποτυχία.

«Συμφωνήσαμε να επαναλάβουμε τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη στις 14 Απριλίου. Ελπίζουμε πως αυτή η πρώτη συνάντηση θα έχει αποτελέσματα που θα επιτρέψουν να σημειωθεί πρόοδος», δήλωσε εκπρόσωπος, Μάικλ Μαν.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ανακοίνωσε στις 31 Μαρτίου πως οι συνομιλίες της «Ομάδας 5+1» με την Τεχεράνη θα επαναληφθούν στις 13 και 14 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη.

Όμως Ρωσία και ΕΕ ανακοίνωσαν μετά πως ο τόπος και η ημερομηνία των διαπραγματεύσεων μπορεί να άλλαζε, αφού η Τεχεράνη επιθυμούσε οι συνομιλίες να διεξαχθούν στο Ιράκ και όχι στην Τουρκία, εξαιτίας της στάσης της Αγκυρα στη συριακή κρίση.