Απαντώντας στην εισήγηση του Δημάρχου Γόρτυνας, που είχε φέρει στη Βουλή με σχετική Αναφορά του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης και με την οποία ζητούσε την αποζημίωση του κ.Λουπάκη για την εύρεση αρχαίου αγάλματος σε περιοχή δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ.Αλιβιζάτος αναφέρει τα εξής:

Στις 3/1/2012 ο Λουπάκης Γεώργιος, κάτοικος Μητρόπολης Δήμου Γόρτυνας, βρήκε και παρέδωσε στην ΚΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ακέραιο μαρμάρινο ανδρικό άγαλμα ρωμαϊκών χρόνων (ύψος αγάλματος με τη σύμφυτη βάση 1,20μ).

Το άγαλμα βρέθηκε κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών ελαφριάς άροσης από τον κ.Λουπάκη Γεώργιο σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας κ.Κοσμίδη Κοσμά.

Το παραπάνω αγροτεμάχιο βρίσκεται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας, κοντά στον αρχαίο ιππόδρομο (ΦΕΚ 371/Β/22-7-1987).

Ο ευρών, Λουπάκης Γεώργιος, καθώς και ο ιδιοκτήτης Κοσμίδης Κοσμάς αιτούνται χορήγησης αμοιβής, λόγω παράδοσης αρχαίου αντικειμένου.

«Σύμφωνα με το αρ.24, παρ.6β του Ν.3028/2002 "Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς" όμως, "δεν καταβάλλεται αμοιβή εάν το αρχαίο ανακαλύπτεται σε οριοθετημένο ή υπό οριοθέτηση αρχαιολογικό χώρο…", όπως συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση που το άγαλμα βρέθηκε εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας.

Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια αποτελεί παράβαση του Νόμου.

Ωστόσο, ενέργειες όπως και αυτή της παράδοσης αρχαίου αγάλματος από τους συμπολίτες μας είναι αξιέπαινες και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για όλους τους πολίτες» καταλήγει η απάντηση του Υφυπουργού Πολιτισμού.