Παλαιότερα είχα επισημάνει οτι επί της αρχής οι Έλληνες δεν θα πρέπει να είναι εχθρικοί προς τους μετανάστες διότι κι εμείς ως λαός είμαστε μεταναστευτικός, ήδη από την εποχή του Μινωϊκού πολιτισμού.

Είτε λόγω πολέμων, φτώχειας, ασθενειών ή λόγω διάθεσης εξερεύνησης και αναζήτησης καλύτερης τύχης, η φυλή μας ταξίδεψε στα μήκη και πλάτη της γης και εγκατέστησε περίφημες αποικίες με γνήσιο Ελληνισμό.

Βεβαίως, πολλές φορές γίναμε αντικείμενο χλεύης, ρατσισμού και βίας όταν οι δυνάμεις της ξενοφοβίας μας μισούσαν επειδή τρώγαμε το μεροκάματο των γηγενών πληθυσμών (που σε πολλές περιπτώσεις ήταν πολύ πιο κάτω από το μεροκάματο των ντόπιων εργατών) και μας θεωρούσαν ανθρώπινο είδος κατώτερο κάτι τι του homo sapiens.

Στη σύγχρονη Ελλάδα του 20ου και 21ου αιώνα, βιώσαμε την είσοδο μεταναστών από πρώην κομμουνιστικές χώρες και από την Άπω Ανατολή. Δυστυχώς όμως λόγω της τεράστιας εισροής μεταναστών σύντομα διαπιστώσαμε οτι δεν μπορεί να λειτουργήσει εύκολα το μοντέλο που υπήρχε όταν οι Έλληνες γίνονταν μετανάστες στην Αμερική διότι η χώρα μας είναι μικρή και είναι αδύνατον να παρέχει ευκαιρίες σε όλους τους οικονομικούς μετανάστες.

Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε τη δημιουργία γκέτο, εγκληματικότητας και ραγδαία υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των ίδιων των μεταναστών αλλά και των Ελλήνων που είχαν την ατυχία να διαμένουν κοντά σε περιοχές με πολλούς μετανάστες οι οποίοι αδυνατώντας να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας και να ενταχθούν στην κοινωνία, δημιουργούσαν εστίες εγκληματικότητας, ναρκωτικών, πορνείας και ληστειών.

Με τη σειρά τους τα γκέτο αυτά έδιναν αφορμή για αφύπνιση ακραίων εθνικιστικών πυρήνων και η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον περιορισμό της εγκληματικότητας και τον ανοικτό ρατσισμό να γίνεται ολοένα και πιο δυσδιάκριτη.

Η κυβέρνηση και μετά από παρότρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν αντέχει άλλο να της \”σπρώχνει\” η Ελλάδα μετανάστες, προτίθεται να δημιουργήσει κέντρα κράτησης στα οποία θα φιλοξενήσει προσωρινά τους παράνομους μετανάστες και κατόπιν θα δρομολογήσει την απέλασή τους.

Το ζήτημα βέβαια θα παραμείνει η όσο το δυνατόν καλύτερη φύλαξη των συνόρων με την αμέριστη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι ώστε να περιοριστούν οι δουλέμποροι που επί χρόνια στέλνουν απελπισμένους ανθρώπους σε άλλες χώρες δημιουργώντας τεράστια κοινωνικά προβλήματα.

Από την άλλη όμως, οι δικοί μας δουλέμποροι που είναι πρόθυμοι να βάζουν τους μετανάστες να δουλεύουν στο χωράφι 15 ώρες τη μέρα με 10 ευρώ ή που θέλουν τις γυναίκες τους να φροντίζουν τους ηλικιωμένους τους για 300 ευρώ το μήνα επί εικοσιτετραώρου βάσεως, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οτι εγκληματούν το ίδιο με τους δουλέμπορους που φέρνουν τους ταλαίπωρους μετανάστες στην Ελλάδα.

Διότι ναι μεν αυτοί οι καταφερτζήδες θα κάνουν τη δουλειά τους με μηδαμινό κόστος αλλά με αυτό τον τρόπο όχι μόνο ενθαρρύνουν κι άλλους μετανάστες να έρθουν στην Ελλάδα αλλά συντηρούν και τα γκέτο και τον κοινωνικό αποκλεισμό των ανθρώπων αυτών.

Το σήριαλ βέβαια έχει και συνέχεια διότι από τον αγρότη και τον αστό που εκμεταλλεύεται τους μετανάστες υπάρχουν και ολόκληρα κυκλώματα που τους χρησιμοποιούν όχι μόνο σε γεωργικές δουλειές αλλά και σε οικοδομές και επιχειρήσεις ενώ πολλές εκ των γυναικών καταλήγουν σε κυκλώματα μαστροπείας, τράφικινγκ και πάσης φύσης σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Είναι λοιπόν αναγκαίο μαζί με το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα των εγχώριων δουλέμπορων που εκμεταλλεύονται στυγνά τις ελπίδες κάποιων ανθρώπων για ένα καλύτερο μέλλον.

Σε αυτό το στάδιο, της καταπολέμησης της ντόπιας μαφίας, η πολιτεία και οι διωκτικές αρχές πρέπει να είναι πολύ πιο αμείλικτες από ότι στις \”επιχειρήσεις – σκούπα\”. Διότι ακόμη κι αν απελάσει κανείς εκατό χιλιάδες μετανάστες, οι εν Ελλάδι δουλέμποροι ξέρουν οτι αργά ή γρήγορα άλλοι απελπισμένοι θα καταφέρουν να πάρουν τη θέση τους και να πέσουν στα χέρια τους.

Μανόλης Μπουχαλάκης
Εκπαιδευτικός-Δημοσιογράφος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook