Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον και ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις για το Ηρώο της πόλης μας, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Ελευθερίας απέναντι από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου και πάνω στον προμαχώνα Βιτούρι.

Σε ειδική για το θέμα αυτό συνεδρίαση της Συντονιστικής της Επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων που είχαν την πρωτοβουλία αυτή (ΤΕΕ-ΤΑΚ, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων Κρήτης, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Ηρακλείου και η ομάδα ενεργών πολιτών Minoistas), αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή της παράταξης στο συντονιστικό όργανο των φορέων της πόλης, που σκοπό έχει την ανάδειξη και την αξιοποίηση του μνημείου.

Το ξεχασμένο και άγνωστο σε πολλούς Ηρακλειώτες Ηρώο, έχει μια ιδιαίτερη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, με την πάροδο όμως των χρόνων και την εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας και των τοπικών αρχών, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του και απειλείται με κατεδάφιση από τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες του ευρύτερου οικοπέδου.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του αρχαιολόγου Γιώργου Τζωράκη στο περιοδικό της Βικελαίας ‘Παλίμψηστο’ (τ.24/2010), το κτίριο κατασκευάστηκε από τη Νομαρχία Ηρακλείου κατά το έτος 1930, για την επέτειο των 100 χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας, σε σχέδια του σπουδαίου αρχιτέκτονα Δημήτρη Κυριακού κατά το πρότυπο μινωικού ιερού και είναι το μοναδικό δημόσιο κτίριο μινωικής αρχιτεκτονικής. Ο Δημήτρης Κυριακός ήταν τότε αρχιμηχανικός του Δήμου Ηρακλείου και σε δικά του σχέδια έχει αναγερθεί πλήθος νεοκλασικών κτιρίων της πόλης μας, τα οποία βεβαίως έχουν όλα χαρακτηριστεί διατηρητέα.

Ο χώρος είχε παραχωρηθεί από το Δήμο Ηρακλείου και επί 10 περίπου χρόνια αποτελούσε το επίκεντρο εορταστικών εκδηλώσεων, μέχρι την περίοδο της γερμανικής κατοχής, οπότε υπέστη ζημιές από βομβαρδισμούς, εγκαταλείφθηκε και λεηλατήθηκε. Μετά από πολλά χρόνια εμφανίστηκαν κάποιοι ιδιοκτήτες του χώρου, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν προς όφελός τους το οικόπεδο ‘φιλέτο’ της πόλης, ζήτησαν άδεια κατεδάφισης που απορρίφθηκε από την Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου.

Μετά από σχετικό αίτημα το 2006 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) δεν ενέκρινε την κήρυξη του Ηρώου ως διατηρητέου μνημείου και οι ιδιοκτήτες ‘έσυραν’ τους αρμόδιους υπαλλήλους της πολεοδομίας στα δικαστήρια, όπου όμως αθωώθηκαν, αφού οι ίδιοι δεν προσκόμισαν τίτλους ιδιοκτησίας. Σε επίσκεψή της στο Ηράκλειο το Μάιο του 2011, η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μενδώνη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Ηρώο και ζήτησε από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Έργων να συντάξει νέο εμπλουτισμένο φάκελο, για να αποφανθεί εκ νέου το ΚΑΣ.

Ο φάκελος κατατέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και μόλις την περασμένη εβδομάδα με ένα υπηρεσιακό έγγραφο του ΥΠΠΟ πληροφορηθήκαμε ότι ο αρμόδιος υφυπουργός θεωρεί ότι το θέμα «δεν χρήζει επανεξέτασης» και ισχύει η προηγούμενη απόφαση του ΚΑΣ! Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή είναι απαράδεκτη και πρέπει η τοπική κοινωνία να εκφράσει μαζικά την αντίδρασή της.

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία καλεί όλους τους τοπικούς φορείς να αντιδράσουν στις διάφορες μεθοδεύσεις, έτσι ώστε να αναδειχτεί το μνημείο, να χαρακτηριστεί διατηρητέο και να αποδοθεί όλος ο περιβάλλων χώρος στους Ηρακλειώτες ως κοινόχρηστος.

Όπως ανακοίνωσε το συντονιστικό όργανο, την Μεγάλη Τρίτη και ώρα 6 μμ στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου (Πρεβελάκη & Γρεβενών, όπισθεν Ιστορικού Μουσείου Ηρακλείου), θα γίνει εκτενής ενημέρωση όλων των φορέων για το θέμα αυτό και καλούμε όλους τους συλλόγους και φορείς της πόλης να παρευρεθούν και να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή.