Στην τελική ευθεία είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την τρόικα και τους τραπεζίτες.

Οι τράπεζες κατέθεσαν τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης (capital plans) στην Τράπεζα της Ελλάδος την περασμένη εβδομάδα, ενώ το αργότερο ώς τις 20 Απριλίου θα είναι έτοιμη και η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει ο αγώνας δρόμου για την αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις.

Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης συζητήθηκε την Κυριακή σε συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος με τον υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη.

Στόχος των διαβουλεύσεων είναι να βρεθούν οι λύσεις που διασφαλίζουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα και ταυρόχρονα τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, κρίσιμες θα είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν, μεταξύ άλλων, για τις τιμές ων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και τα δικαιώματα επαναγοράς των βασικών μετόχων.

Σύγκλιση φαίνεται πως υπάρχει στο θέμα της αναβαλόμενης φορολογίας στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, ενώ οι τραπεζίτες ζητούν ακόμα να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ ονομαστικών και πραγματικών ζημιών (53,5% - 75%) με τα μετατρέψιμα ομόλογα (CoCos) και να υπάρξει ένας μηχανισμός εγγυήσεων των νέων ελληνικών ομολόγων από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF).

Στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας

Εν τω μεταξύ, κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται τη Μ. Δευτέρα στην Αθήνα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα τεχνικά στελέχη της τρόικας θα προσθέσουν τις τελευταίες «πινελιές» σε πέντε βασικά θέματα που αποτελούν τον πυρήνα της διαπραγμάτευσης:

- Την ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων, η οποία όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο θα είναι ενδεικτικά 10%, ποσοστό για το οποίο φαίνεται ότι υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά των ιδιωτών μετόχων των τραπεζών. Το πρώτο σκέλος την ανακεφαλαιοποίηση θα είναι 23 ως 25 δισ. ευρώ και παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν ότι με τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολο να βρεθεί ποσό 2,3 ως 2,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 10%.

- Ερώτημα «κλειδί» είναι επίσης το εξής: Από το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών ποιό θα αντιστοιχεί σε ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές.

- Σημασία για τους μεγαλομετόχους των τραπεζών έχει και το πόσες μετοχές θα περιλαμβάνει το προνόμιο για δωρεάν μετοχές (warrant) που θα έχουν οι ιδιώτες νέοι και παλαιοί μέτοχοι των τραπεζών κατά την επανα-ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

-Σ το τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται και τα φορολογικά προνόμια που ζητούν οι μέτοχοι των τραπεζών ώστε να επιμερίσουν τις ζημιές από το PSI και τις επισφάλειες που θα προκύψουν από τον έλεγχο της Blackrock σε διάστημα μεγαλύτερο από ένα χρόνο.

- Τέλος, ένα σημαντικό θέμα είναι οι τιμές της μετοχών με βάση τις οποίες θα γίνουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Η τρόικα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση παρέμβαση του κράτους για να ορίσει τιμή μετοχής με βάση την οποία θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

* Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών για το θέμα της ενίσχυσης των τραπεζών κατέθεσε τη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι «οι τραπεζίτες μεγαλομέτοχοι ζητάνε από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσουν οι Έλληνες πολίτες με μέχρι και 50 δισ. ευρώ τις τράπεζες τους χωρίς το Δημόσιο που θα είναι πλέον ο βασικός μέτοχος να έχει δικαίωμα ελέγχου στον τρόπο λειτουργίας τους και χωρίς καμία εγγύηση ότι τμήμα των χρημάτων αυτών θα οδηγηθούν στην χρηματοδότηση της χειμαζόμενης από την ύφεση ελληνικής οικονομίας».