Δεν του ανήκει σπίτι, δεν έχει αυτοκίνητο… ούτε καν ρολόι. Λίγα προσωπικά αντικείμενα που διαθέτει, τα μεταφέρει σε χάρτινη σακούλα και υποστηρίζει πως «ό,τι μου ανήκει είναι μόνο προσωρινό». Ο 50χρονος ιδιοκτήτης αμερικανικής αλυσίδας ταχείας εστίασης Nicolas Berggruen έχει νοοτροπία νομάδα, όχι δισεκατομμυριούχου, αν και η περιουσία του ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ. «Τα υλικά αγαθά έχουν μηδενική αξία, οι πράξεις είναι αυτές που είναι πολύτιμες!» ισχυρίζεται. Περνά τη ζωή του ταξιδεύοντας, σε περισσότερες από 14 πόλεις τον μήνα, μένοντας σε ξενοδοχεία και ποζάροντας δίπλα σε όμορφες γυναίκες.

Ο Berggruen άλλαξε ζωή και νοοτροπία το 2000. Η οικογένειά του ήταν μία από τις προνομιούχες της εποχής, καθώς ο πατέρας του, Heinz, ήταν Εβραίος έμπορος Τέχνης, στενός φίλος του Πάμπλο Πικάσο το 1961. Ήταν ένας επαναστάτης έφηβος, ενώ αποβλήθηκε για ανυποταξία από το ελβετικό οικοτροφείο όπου φοιτούσε και διακήρυττε ότι δεν θα μάθει λέξη αγγλικά γιατί αυτή είναι η γλώσσα του ιμπεριαλισμού. Ωστόσο, δεν τήρησε τη… δέσμευσή του και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Το 1988 ήταν συνιδρυτής του hedge fund Alpha Investment Management και στη συνέχεια δημιούργησε την Berggruen Holdings, που αγόρασε τμήματα εταιρειών σε ολόκληρο τον κόσμο. Ποτέ δεν αποκάλυψε τον λόγο αλλά το 2000 άλλαξε εντελώς θεώρηση των πραγμάτων κι έδωσε σχεδόν τη μισή περιουσία του.

Τον ίδιο χρόνο πούλησε το διαμέρισμά του στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης όπως και το ιδιωτικό νησί του κοντά στο Μαϊάμι και επικεντρώθηκε στα ταξίδια του στον κόσμο, διαμένοντας στα πολυτελέστερα ξενοδοχεία, κάνοντας παρέα με μερικούς από τους πλουσιότερους κα διασημότερους ανθρώπους του πλανήτη. Συνεχίζει να διοργανώνει τα πολυτελή Οσκαρικά πάρτι του με διάσημους καλεσμένους όπως ο Leonardo DiCaprio και η Paris Hilton, αλλά πλέον δεν τον ενδιαφέρει να βγάζει χρήματα: «Έχω περάσει αρκετό χρόνο σε ξενοδοχεία οπότε είμαι πια πολύ πιο άνετος σε αυτά. Αισθάνομαι πιο χαρούμενος. Δεν είμαι δεμένος με υλικά πράγματα. Έχω ελάχιστα υπάρχοντα. Ευτυχώς, ως άνδρας, δεν έχω ανάγκη από πολλά».

Ο Berggruen είναι ένας από τους 50 δισεκατομμυριούχος που συμφώνησαν να δώσουν περίπου τη μισή περιουσία τους. Δαπανά εκατομμύρια αγοράζοντας έργα Τέχνης του Andy Warhol και του Damien Hirst μόνο για να τα κάνει δωρεά σε μουσεία. Πέρυσι ξόδεψε περίπου 15 εκατ. ευρώ σε καμπάνια να σώσει την Καλιφόρνια από το επαχθές χρέος της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook