Σε τιμές που αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 2 ευρώ πωλείται η αμόλυβδη στα περισσότερα βενζινάδικα στη Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αναγκάζονται είτε να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη είτε να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης στο Ηράκλειο της Κρήτης η μέγιστη τιμής της βενζίνης ξεπέρασε τη Μ. Δευτέρα τα 2 ευρώ, φτάνοντας στα 2,005 ευρώ το λίτρο, ενώ σε Ρέθυμνο, Λασίθι και Χανιά οι τιμές φλερτάρουν με το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα πίσω από το Ηράκλειο, «ακριβά» βενζινάδικα που πλησιάζουν τον πήχη των 2 ευρώ καταγράφονται και στους τρεις νομούς του νησιού.

Στο Λασίθι η μέγιστη τιμή της βενζίνης ανά λίτρο φτάνει το 1,99 ευρώ, ακολουθούν τα Χανιά με 1,98 ευρώ και το Ρέθυμνο με 1,995 ευρώ.

Στο Ρέθυμνο επίσης παρουσιάζεται η μεγαλύτερη διακύμανση τιμών καθώς η χαμηλότερη τιμή που μπορούν οι καταναλωτές να προμηθευτούν βενζίνη είναι στα 1,835 ευρώ το λίτρο, στα Χανιά με 1,86 ευρώ, στο Λασίθι με 1,88 ενώ στο Ηράκλειο η χαμηλότερη τιμή για τη βενζίνη, το απόγευμα της Μ. Δευτέρας καταγράφηκε στα 1,839 ευρώ το λίτρο.

Ράλι στις τιμές της αμόλυβδης το τελευταίο τρίμηνο


Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης είναι στα 1,842 ευρώ το λίτρο και είναι υψηλότερη κατά 18,8 λεπτά σε σχέση με τις αρχές του χρόνου, οπότε και ήταν στα 1,654 ευρώ το λίτρο.

Κάθε μέρα εδώ και τρεις μήνες η βενζίνη σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με τους καταναλωτές να αντιδρούν μειώνοντας την ζήτηση.

Όπως προκύπτει από στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας, από το 2009 μέχρι το 2011 οι πωλήσεις της βενζίνης μειώθηκαν κατά 18%, του πετρελαίου κίνησης υποχώρησαν κατά 22% και του πετρελαίου θέρμανσης έπεσαν 14%.


Flashnews.gr/ Ελένη Ζουμαδάκη