Με το σύνθημα «τα δικά μας πτηνά στον δικό μας ουρανό», το παράρτημα του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων στο Ηράκλειο Κρήτης ανακοινώνει την ίδρυση κέντρου πρώτων βοηθειών σε συνεργασία με την Κλινική Παρασύρη.

Σκοπός του παραρτήματος του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων είναι ο επιστημονικός έλεγχος και η εθελοντική παροχή των πρώτων βοηθειών σε τραυματισμένα, δηλητηριασμένα πτηνά και άγρια ζώα της κρητικής πανίδας.

Το πρώτο πτηνό που μεταφέρθηκε στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ Κρήτης είναι ένας σπάνιος νυχτοκόρακας Nycticorax που εντοπίστηκε στην παραλία Κοκκίνι.

Ο νυχτοκόρακας είναι είδος μεταναστευτικό, διαχειμάζει στην Αφρική και αναπαράγεται στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη. Στην Ελλάδα φωλιάζουν περίπου 1.450 ζευγάρια σε έντεκα αποικίες, από τις οποίες οι μεγαλύτερες βρίσκονται στο Δέλτα Αξιού και στην Κερκίνη.

Τουλάχιστον 46 διαφορετικά είδη οργανισμών, κυρίως έντομα και ψάρια, αποτελούν την τροφή του.

Ο μακρύς λαιμός και το ράμφος, τα ψηλά πόδια και κυρίως η χάρη με την οποία περπατούν στα ρηχά νερά έκαναν τα πουλιά αυτά αξιοπρόσεχτα ακόμη από την αρχαιότητα και ο Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.) ήταν ο πρώτος που τα περιέγραψε.

Το πανέμορφο πτηνό έχει υποστεί προσωρινή τύφλωση λόγω εγκεφαλικής αιμορραγίας που προκλήθηκε από βίαιο κτύπημα στο κρανίο, ενδεχόμενα από πιθανή σύγκρουση ή πτώση.

Όσοι επιθυμούν να επικοινωνήσουν με το ΕΚΠΑΖ Κρήτης μπορούν να το κάνουν στα τηλέφωνα 6937080703, 6944645264 και 6977223289.


econews.gr