Την Μεγάλη Τρίτη στη 1 το μεσημέρι αποχαιρετά η Κρήτη τον Σάββα Πετράκη, έναν από τους οραματιστές ανθρώπους αυτού του νησιού, με σπουδαία προσφορά στα γράμματα, τις τέχνες και την πολιτιστική ανάταξη του τόπου του. Ιδρυτής της Πινακοθήκης της Βιάννου και για χρόνια πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερατόκαμπου \”Η Βίγλα\” ο Σάββας Πετράκης αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάδειξη των πολιτιστικών δυνατοτήτων του τόπου. Προσκάλεσε εκατοντάδες ζωγράφους και γλύπτες και πέτυχε την προσφορά έργων τους για την Πινακοθήκη, τη μόνη του είδους της που λειτουργεί σε χωριό στην Περιφέρεια της Ελλάδας.

Επίσης, κατέγραψε μοναδικά ντοκουμέντα της κρητικής μουσικής παράδοσης από την περιοχή των Αστερουσίων συλλέγοντας ήχους από τη παλιά καλή γενιά της κρητικής μουσικής. Ταυτόχρονα συγκέντρωσε τις αυτοβιογραφίες 24 εξαιρετικών μουσικών, κυρίως της παλιάς σχολής. Ο τόμος αυτός κυκλοφόρησε από το δήμο Αστερουσίων υπό τον τίτλο «Αστερούσια-Μουσικές Φωτογραφίες» και κοσμείται από φωτογραφίες και σχέδια της εικαστικού Ρουμπίνας Σαρελάκου. 

Αγώνας για τον τόπο του

Ο Σάββας Πετράκης ήταν εκεί κάθε φορά που ένιωθε ότι κινδυνεύει το τόπος του, η Βιάννος και η Κρήτη γενικότερα. Από τις μάχες κατά των λατομείων και τον παράνομων δρόμων στον Κερατόκαμπο, μέχρι την επέλαση των βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα πρόσφατα σχέδια εγκατάστασης πετρελειοδεξαμενών από ολλανδική εταιρία στη Δέρματο. ιδιαίτερα για αυτή την τελευταία επιχειρούμενη καταστροφή της περιοχής, και παρά το βεβαρυμένο της υγείας του αγωνίστηκε εκδίδοντας ανακοινώσεις και δίνοντας ραδιοφωνική συνέντευξη, μόλις ένα μήνα πριν το θάνατό του. Στη συνέντευξη αυτή τόνιζε την ανάγκη διατήρησης του φυσικού τοπίου και της πληροφόρησης των κατοίκων για να μην ξεπουλάνε τη γη τους, παρά τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης.

Ακούστε τη συνέντευξη (στις 6.3.2012 στον Σκάι Κρήτης 92,1fm):
 



Μάριος Διονέλλης
 
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook