Τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των αιρετών της χώρας στις 23 Απριλίου, με μοναδικό θέμα τη δεινή οικονομική κατάσταση των δήμων λόγω των συνεχών και δραστικών μειώσεων των επιχορηγήσεων και την συνολική και πρωτοφανή υποβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποφάσισε να συγκαλέσει το ΔΣ της ΚΕΔΕ στη συνεδρίασή του την Μ.Δευτέρα.

Θα ακολουθήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

Επίσης, προστίθεται στην ανακοίνωση, το ΔΣ της ΚΕΔΕ στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων προγραμματίζει να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων πριν τις εκλογές προκειμένου να θέσει υπόψη τους τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι της χώρας και να τους ζητήσει να δεσμευτούν ότι στα εκλογικά τους προγράμματα θα πάρουν θέση για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα η ΚΕΔΕ θα ζητήσει συνάντηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και με αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα προκειμένου να τους εκθέσει την δεινή κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ, επανήλθε για συζήτηση η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δήμοι.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι οι συνεχείς μειώσεις στην επιχορήγηση των δήμων για λειτουργικές δαπάνες οδηγούν σε πλήρη αδυναμία της λειτουργίας τους. Λίγες ημέρες πριν το Πάσχα και ακόμη δεν έχει καταβληθεί η μηνιαία δόση Μαρτίου, ενώ δεν είναι λίγοι οι δήμοι που αδυνατούν να καταβάλουν το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, αν δεν καταβληθούν τα 300 εκατ. ευρώ για τα οποία είχε προσφάτως δεσμευτεί ο υπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης, τον Μάιο οι δήμοι θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών.

Συνολικά οι μέχρι τώρα μειώσεις των ΚΑΠ σε σύγκριση με το 2009 έχουν φτάσει στο 50,26%. Ήτοι από 2.845 εκατ. ευρώ το 2009, το 2012 – και με τα μέχρι τώρα δεδομένα- προβλέπεται να προσγειωθούν στα 1.415 εκατ. ευρώ.

Συνεχής είναι όμως η αφαίμαξη που γίνεται στους φετινούς ΚΑΠ προκειμένου να καλυφθούν μεταβιβάσεις πληρωμών από το 2011, που σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των δήμων, όπως για παράδειγμα οι δαπάνες για τη μεταφορά των μαθητών, για τα μισθώματα σχολικών μονάδων και για τα προνοιακά επιδόματα, οι οποίες ξεπερνούν τα 185 εκατ. ευρώ συνολικά.

Ακόμη μεγαλύτερη υπήρξε η μείωση της ΣΑΤΑ – επιχορήγηση για επισκευές, συντηρήσεις και μικρές επενδύσεις – που είναι μείον 55% σε σχέση με το 2009, ήτοι από 847 εκατ. ευρώ, φέτος προϋπολογίζεται στα 380 εκατ. ευρώ.

Εκτός όμως των παραπάνω τεράστιων περικοπών, οι δήμοι έρχονται αντιμέτωποι και με συνεχείς ρυθμίσεις που πολλές φορές ψηφίζονται εν αγνοία τους, με αποτέλεσμα να ορθώνονται συνεχώς εμπόδια ακόμη και για μικρές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί από την ίδια την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η υλοποίηση του προγράμματος αυτεπιστασίας.

Με πρόσφατη ψηφισθείσα διάταξη, και οι προσλήψεις ανέργων για έργα αυτεπιστασίας που θα γινόταν μέσω των κυλιόμενων πινάκων πρόσληψης του ΟΑΕΔ, πλέον για να προχωρήσουν χρειάζονται έγκριση με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, που σημαίνει καθυστέρηση, τουλάχιστον μηνών, για να προχωρήσει το πρόγραμμα.

Αντίστοιχα προβλήματα δημιουργούνται για τους διμηνίτες και το προσωπικό που απασχολείται για έκτακτες ανάγκες με μηνιαία πενθήμερα στους δήμους.

Επίσης με ρύθμιση που πρόσφατα ψηφίστηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, απαγορεύτηκε η απευθείας ανάθεση μικρών έργων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων λόγω φυσικών καταστροφών.

Και παρότι υπήρξε δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών ότι θα υπάρξει διόρθωση, σήμερα, μόλις πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, οι ρυθμίσεις αυτές αποσύρθηκαν, παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν εκ μέρους της ηγεσίας της ΚΕΔΕ και την παράσταση που έκανε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ το απόγευμα στη Βουλή.

Οι εξελίξεις αυτές, όπως υπογραμμίστηκε από όλους τους αιρετούς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης απαξιώνουν τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, καταργούν το αυτοδιοίκητο του θεσμού και δυσκολεύουν τη αντιμετώπιση εκ μέρους των δήμων των δύσκολων και περίπλοκων στις σημερινές συνθήκες κρίσης καθημερινών προβλημάτων των πολιτών.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook