Η παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) από τη ΔΕΗ αποτελεί υποχρέωση κάθε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να επιτευχθούν διάφοροι κοινωνικοί, περιφερειακοί και περιβαλλοντικοί στόχοι, ανέφερε νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ, προσθέτοντας πως «πρέπει να γίνεται έναντι ανταλλάγματος που να καλύπτει όχι μόνο το κόστος της παρεχόμενης υπηρεσίας αλλά και ένα εύλογο κέρδος».

Αυτά επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Νομικός Σύμβουλος της ΔΕΗ Αργύρης Οικονόμου, μιλώντας σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών.

Στις ΥΚΩ περιλαμβάνεται για την Ελλάδα η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές των νησιών με τιμολογήσεις ίδιες, ανά κατηγορία καταναλωτή, με αυτές που ισχύουν για τους καταναλωτές της ηπειρωτικής χώρας και στους ευπαθείς καταναλωτές με ειδικά μειωμένα τιμολόγια, στους οποίους περιλαμβάνονται πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με χαμηλό εισόδημα κλπ.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ακόμη ότι «η παροχή όλων των ΥΚΩ έχει ανατεθεί αποκλειστικώς στη ΔΕΗ, η οποία υποχρεούται να δραστηριοποιείται στην απελευθερωμένη αγορά με την πρόσθετη αυτή υποχρέωση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Οι ΥΚΩ χρηματοδοτούνται μέσω ειδικού τέλους μετά από πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση επιβάλλεται απ\’ ευθείας στους καταναλωτές».

Τα ποσά που αντιστοιχούν στις χρεώσεις για την παροχή ΥΚΩ περιλαμβάνονταν παγίως και διαρκώς στα εγκεκριμένα από το κράτος τιμολόγια τα οποία υποχρεούται να εφαρμόζει η ΔΕΗ.

«Η διακριτή αναγραφή των εν λόγω χρεώσεων δεν γίνεται παρά μόνον για λόγους διαφάνειας ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς και για τον έλεγχο της αποφυγής παροχής τυχόν υπερ-αντιστάθμισης στον πάροχο των ΥΚΩ» ανέφερε επίσης ο Αργ.Οικονόμου, τονίζοντας πως «εξυπηρετεί λογιστική καταγραφή και δεν πρόκειται για χωριστές χρεώσεις».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook