Συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωµίου που πλησιάζουν τα 450 µικρογραµµάρια ανά λίτρο νερού εντοπίστηκαν σε πηγάδι εντός των εγκαταστάσεων εταιρείας στον Ασπρόπυργο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Περιφέρεια Αττικής.

Πρόκειται για τις υψηλότερες καταγεγραμμένες τιµές συγκεντρώσεων της καρκινογόνου ουσίας που δημοσιεύονται μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης του Ασωπού.

Ήδη, ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός απέστειλε επιστολές στην κυβέρνηση ζητώντας τη συνεργασία όλων των εµπλεκόµενων φορέων για να επιλυθεί άµεσα το πρόβληµα και να αποφευχθούν οι κίνδυνοι για τη δηµόσια υγεία.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, στο νερό του συγκεκριµένου πηγαδιού που χρησιµοποιούσε η εταιρεία οι ποσότητες εξασθενούς χρωµίου βρίσκονταν 9 φορές πάνω από τα ανώτατα επιτρεπόµενα όρια, ενώ σχετικά πρόσφατες έρευνες σε ποντίκια δείχνουν ότι η συγκεκριµένη ουσία ενοχοποιείται για καρκίνο ακόµα και µε την κατάποσή της –πέρα από τις αποδεδειγµένες βλάβες που προκαλούνται από την εισπνοή της.

Από την έρευνα των αρµόδιων υπηρεσιών στην περιοχή διαπιστώθηκε η ύπαρξη ακατάλληλων αποβλήτων σε αγωγό όπου πραγµατοποιήθηκαν δειγµατοληψίες και αυτοψίες ώστε να ανιχνευθεί η πηγή τους. Κατά τη διάρκεια των συγκεκριµένων ελέγχων οι ελεγκτές εντόπισαν και ένα υπόγειο φρεάτιο πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις ιδιωτικής εταιρείας.

Συνολικά στην ευρύτερη περιοχή πραγµατοποιήθηκαν 11 δειγµατοληψίες και πάρθηκαν 25 δείγµατα λάσπης και υγρών στο σηµείο όπου αρχικά βρέθηκαν οι υπερβάσεις αλλά και στις παραπλήσιες εγκαταστάσεις επιχειρήσεων.

Στις 23 Φεβρουαρίου στο πηγάδι - γεώτρηση όπου καταγράφηκαν εννεαπλάσιες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωµίου από τα ανώτατα όρια έγιναν και επαναληπτικές αναλύσεις για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσµα. Από δειγµατοληψίες των αρµοδίων υπηρεσιών που πραγµατοποιήθηκαν σε γαλβανιστήριο εταιρείας, το οποίο βρίσκεται σε µικρή απόσταση από το σηµείο όπου εντοπίστηκαν οι υπερβάσεις, διαπιστώθηκε η ύπαρξη συγκεντρώσεων χρωµίου καθώς και νικελίου. Αποτέλεσµα ήταν αµέσως να εκδοθεί εντολή διακοπής χρήσης της γεώτρησης και να προχωρήσει σε εισήγηση για την επιβολή προστίµου στην εταιρεία που ανήκει το γαλβανιστήριο.

in.gr