Στον… αέρα βρίσκονται όσοι έχουν υποβάλλει φάκελο για «τακτοποίηση» αυθαίρέτου στηριζόμενοι σε ιδιωτικά έγγραφα για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής του.

«Έχουμε ζητήσει τη γνώμη του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το τι θα γίνει με όσους έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις "τακτοποίησης" με βάση ιδιωτικά έγγραφα», δήλωσε τη Μ. Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με «Το Βήμα», από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, επεσήμανε ότι ακόμη δεν υπάρχει οριστική γνωμοδότηση, αλλά, όπως είπε, «η αίσθησή μου είναι ότι θα πρέπει να τους επιστραφούν τα χρήματα».

Σε κάθε περίπτωση, όπως προσέθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «εμείς θέλουμε η απόφαση του ΣτΕ να αφορά όσες αιτήσεις υποβληθούν από εδώ και πέρα».

Την περασμένη εβδομάδα το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι μπορούν να υπαχθούν στον ν. 4014 για τα αυθαίρετα ή να γίνεται επεξεργασία αιτήσεων, μόνο εάν οι φάκελοι στηρίζονται σε δημόσια έγγραφα, ή αεροφωτογραφίες για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής του αυθαιρέτου.

Όσον αφορά τα …τελευταίας εσοδείας αυθαίρετα της Μυκόνου, η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μαργαρίτα Καραβασίλη, σημείωσε ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν μαζικές κατεδαφίσεις».

Όπως ανέφερε, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου απαντώντας σε σχετικό έγγραφο του υπουργείου επεσήμαινε ότι δεν έχει ούτε τους πόρους αλλά ούτε και τα συνεργεία για να προχωρήσει στις κατεδαφίσεις.

«Εμείς για να προχωρήσουμε σε κατεδαφίσεις πρέπει να κουβαλήσουμε συνεργεία από την Αθήνα διότι κανένα συνεργείο από το νησί δεν δέχεται να συνεργαστεί με τον φόβο ότι δεν θα ξαναπάρει άλλη δουλειά στο μέλλον. Από την άλλη, η κεντρική υπηρεσία είναι αποδυναμωμένη. Αλλά και να προχωρήσουμε τελικά σε κάποιες κατεδαφίσεις υπάρχει άλλο ένα πρόβλημα. Πρέπει να μεταφερθούν στην Αθήνα τα οικοδομικά απόβλητα καθώς στο Αιγαίο δεν υπάρχει αδειοδοτημένος χώρος», επεσήμανε.

Η κ. Καραβασίλη τόνισε ότι η βούληση υπάρχει. αλλά τα εμπόδια για την υλοποίηση άμεσων κατεδαφίσεων είναι τεράστια.

 

in.gr